Eind september 2021 vond in Vlaanderen het WK wielrennen plaats. Naar aanleiding van dit bijzondere sportevenement organiseerden we samen met Sport Vlaanderen fietsactiviteiten in de gevangenissen van Leuven en Antwerpen.

Hieronder lees je het verslag van functionaris Sabine De Bock over de WK-activiteiten in de gevangenis van Leuven Centraal:

Onze functionarissen testen de spinningfietsen

“Terwijl het WK wielrennen buiten de muren nog volop in opbouw is en een megagroot event belooft te worden, bouwden we binnen de muren een sportief wielerfeestje op mensenmaat. De sfeer zat er van meet af aan in. Stel je de sportkoer voor met een langvormige witte tent waaronder 4 spinningfietsen met tablet (oh! ah!) en 2 fietsen op rollen met grote wijzerplaat. 6 mannen konden tegelijk hun sportieve krachten met elkaar en alle andere sportieve deelnemers testen.

De start waarbij ineens 200 man op de sportkoer binnenstroomt en vol nieuwsgierigheid op de tent afkomt, was even een chaotisch moment: wie is wie en wie is ingeschreven voor welk tijdsblok? Lijsten en afvinken, sportondersteuners inschakelen, vertrouwen op onze sportmonitor, de immer relaxte E. die -toch met een lichte paniek in zijn ogen- zegt dat het goed komt. En het kwam goed!

Virtueel parcours op tablet

Tablet met virtueel parcours

Zoveel enthousiasme om op die coole fietsen te klimmen, met een tablet waarop ze virtueel een stuk van het WK-parcours kunnen fietsen. Of om per twee de retrofietsen op rollen te proberen, ook leuk. Die tablets waren fascinerend voor veel van de gedetineerden. Alleen wij, als begeleiders, mochten ze bedienen. Ze zagen ons swipen, pure magie!

En dan in een virtueel decor rijden met supporters  aan de kant, dat drijft de prestaties tot het uiterste. Ze kwamen elkaar ook aanmoedigen, dat spreekt voor zich.

Het mooist van al: 60 mannen schreven zich in en daarnaast waren er nog tientallen die eens wilden proberen. Samen vertegenwoordigden ze een grote diversiteit aan culturen: van Balkan, Russisch, Turks, Marokkaans, Caraïbisch, Afrikaans tot Vlaams.

Van topfitte zongebruinde gespierde jonge gasten met een smile van oor tot oor, in kleurrijke sportoutfit, over stille verlegen iets oudere mannen in hun gewone kledij, tot onze oudste deelnemer van 71 jaar. Van kerngezond, tot hartpatiënt, astmalijder, zware roker, van mager tot overgewicht, iedereen wilde meedoen.

Wat een sfeer, wat een ambiance! De muzikale beats en de zon droegen daar zeker toe bij. Overal stralende gezichten. Sommigen bleven voetballen, ook nat van het zweet, anderen lagen rustig te zonnen als hagedissen vlakbij de muur. Gesprekjes voeren, sommige luchtig, andere indringend en ernstiger, elkaar ontmoeten en veel lachen, het hoorde er allemaal bij. Wat een mooie twee dagen waren het! Dankbaar en blij dat dit is kunnen doorgaan – uit naam van de gedetineerden uit Leuven Centraal.”

Benieuwd naar het WK Wielrennen in de gevangenis van Antwerpen? Lees hier het verslag van functionaris Tom Huys.