Eind september 2021 vond in Vlaanderen het WK wielrennen plaats. Naar aanleiding van dit bijzondere sportevenement organiseerden we samen met Sport Vlaanderen fietsactiviteiten in de gevangenissen van Leuven en Antwerpen.

Hieronder lees je het verslag van functionaris Tom Huys over de WK-activiteiten in de gevangenis van Antwerpen:

“De voorbije twee dagen reden we mee met het WK wielrennen in de gevangenis van Antwerpen. Het was geen sinecure. Vrijdagavond ben ik nog gaan opbouwen, maar door de staking was er amper volk binnen. Gelukkig konden we rekenen op twee gedetineerden die me zeer goed hebben geholpen!

Zaterdag begonnen we met de vrouwenafdeling. Ze waren in totaal met 32 en konden deelnemen aan het wielrennen tijdens hun gewone wandeling. De sfeer zat er onmiddellijk in. De muziek maakte het helemaal af, al kregen we na een half uur klachten dat de muziek stiller moest (lacht).

Na de middag kwam de psychiatrische afdeling aan bod. Ze waren met een 20-tal gedetineerden. De sportfatik heeft echt een waanzinnige prestatie neergezet. Hij heeft op het einde de eerste plaats behaald in de race, met aanmoediging van alle toeschouwers.

Tijdens het event hebben we een aantal keer moeten schakelen, want het blijft toch een hele organisatie om al de groepen overal op tijd te krijgen. We zitten sowieso al met een heel strikt schema, als er dan nog een paar keer een beweging moet stilgelegd worden omwille van een bijstand wordt het toch telkens een tandje bij steken. Om nog niet te spreken van een quarantainewandeling die zou plaats moeten vinden op het moment dat we op de wandeling zijn.

Zaterdag en zondag deden er ook nog 117 gedetineerden van de mannenafdeling mee. De meesten van hen konden het event zeker smaken. De virtuele race bracht de extra touch. Al heb ik toch ook heel wat keren staan vloeken, want de verbinding viel regelmatig weg.

Ook de ‘smoothietrapper’ en het WK ‘surplacen’ werden gesmaakt. Namens mezelf, de directie en de gedetineerden een dikke dankjewel aan Sport Vlaanderen voor het geleverde materiaal, want dit gaf toch een grote meerwaarde. Wie weet is dit event wel de start van een virtuele wielerploeg in de gevangenis van Antwerpen?”

Benieuwd naar het WK Wielrennen in de gevangenis van Leuven Centraal? Lees hier het verslag van functionaris Sabine De Bock.