In 2004 lanceerden we het boek ‘Fitness tussen muren’, speciaal geschreven op maat van gedetineerden. In 2016, ruim 10 jaar later, lanceerden we met Fit@Cell een nieuw programma om gedetineerden te stimuleren meer te sporten en te bewegen op cel.

Fit@Cell is een dvd die gedetineerden toelaat zelf een work-out samen te stellen. De dvd bevat verschillende warm-ups, oefeningen voor het bovenlichaam, oefeningen voor het onderlichaam, cool-downs en sportieve tips. De gedetineerde kiest zelf zijn niveau (beginner – gevorderde – expert) en stelt vervolgens zelf zijn training samen.

In principe start elke work-out met een warming-up, gevolgd door oefeningen voor het bovenlichaam en dan voor het onderlichaam, en eindigt de training met een cooling-down en enkele sportieve tips. Een gedetineerde kan er echter ook voor kiezen in een bepaalde sessie enkel het bovenlichaam te trainen, en de dag nadien bijvoorbeeld op het onderlichaam te focussen.

Koen Korteweg, sportfunctionaris van De Rode Antraciet vzw in de gevangenis van Hasselt: “Het grote voordeel van de Fit@Cell-dvd ten opzichte van het boek is dat videofragmenten ook kunnen worden gebruikt door mensen die minder taalvaardig of anderstalig zijn. Zo wordt beweging de universele taal”.

In 2020, met een duwtje in de rug door de coronacrisis, maakten we de workouts van de dvd beschikbaar voor gedetineerden in heel Europa.  Op die manier kunnen gedetineerden in alle Europese gevangenissen de oefeningen gebruiken om fit te blijven in een periode waarin gezamenlijke sportactiviteiten onmogelijk zijn. De (in het Engels ondertitelde) workouts zijn te vinden via de website van EuroPris (The European Organisation of Prison and Correctional Services) of via ons eigen YouTube-kanaal: Fit@Cell Workouts

Fit@Cell kwam tot stand dankzij de steun van CERA en met medewerking van de Stad Hasselt, de gevangenis Hasselt en de FitnessOrganisatie.