Afgelopen zomer startte een tiental gedetineerden aan een traject dat uitmondde in een muurschildering op de binnenkoer van de gevangenis van Antwerpen. Het traject kaderde binnen ‘Count Me In’, een driejarig project dat de participatie van mensen in detentie wil versterken, met artistieke co-creatie als belangrijke pijler. De begeleiding van het traject was in handen van street artist Jonas Tuch.

De voorbije jaren experimenteerden we al vaker met boeiende graffitiprojecten in onder andere Leuven-Hulp, Mechelen, Merksplas en Turnhout. We onderzochten hoe we artistieke processen die moeten leiden naar een co-creatief kunstwerk kunnen verdiepen. Afgelopen zomer was de gevangenis van Antwerpen aan de beurt.

R., een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen die meewerkte aan de muurschildering, schreef er een tekst over in de gevangeniskrant:

Kleur op de binnenkoer

Bezoek van familie en vrienden is onmisbaar voor veel gedetineerden in onze gevangenis. Dit sociaal contact met het leven buiten betekent voor ons vaak een wereld van verschil. Om de bezoekers te bedanken voor de moeite die ze doen om hun man of vrouw, zoon of dochter, mama of papa, vriend of vriendin hier binnen op te zoeken, hebben we een muur op de binnenkoer waar het bezoek binnenkomt opgefrist met een muurschildering.

Eén gedetineerde schreef een gedicht, met een groep anderen ontwierpen we een grote tekening. Samen met kunstenaar Jonas Tuch werden beide in september op de muur van de binnenkoer geschilderd. Het idee is dat de vrolijke tekening de bezoekers – en dan vooral de kinderen – welkom heet en op hun gemak stelt. In het midden staan twee bloemen die elkaar omhelzen. Een symbool voor het sociaal contact dat ons sterk houdt en laat bloeien.