Op 23 november 2023 kreeg het project DIALOOG met een straffe Herstelconferentie (Leuven) en de uitgave van een heus Magazine een mooie en warme bekroning van ๐—ฑ๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป rond de best wel ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ธ๐˜„๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ‘misdaad, straf en herstel’.

We leven in een gepolariseerde samenleving. We vervallen vaak in een wij-zij-denken waar nuance in de witregels verdwijnt. We zoeken eerder naar verschillen dan naar hetgeen ons verbindt. Vaak zijn we ons daar niet bewust van, tot iemand ons een spiegel voorhoudt.

De kiem van het project DIALOOG is terug te vinden in het voorjaar van 2020, waar na een geslaagde ontmoetingsdag te Brussel, praktijkwerkers van 10 Avansaโ€™s, De Rode Antraciet en De Huizen vzw hun krachten bundelden om een project te maken rond de maatschappelijke kwesties โ€˜misdaad, straf en herstelโ€™. Later sloten ook Moderator vzw en vele regionale actoren zich mee aan bij het project DIALOOG, dat eind 2020 groen licht โ€“ en middelen – kreeg van de Vlaamse overheid (departement Cultuur, Jeugd en Media) als sociaal-cultureel project met laboratoriumrol.

Misdaad en straf, we worden er dagelijks mee geconfronteerd en hebben er vaak een uitgesproken mening over. Denk maar aan het proces tegen de Reuzegommers. Het leek wel alsof iederรฉรฉn er een mening over had. De daders werden volgens de een niet hard genoeg aangepakt, volgens de ander werd hun identiteit terecht niet onthuld. We spraken over โ€˜klassenjustitieโ€™. Dooprituelen werden verdedigd of in vraag gesteld. Heel vaak was het zwart of wit, zelden grijs. Vaak leek het erop dat we niet naar elkaar luisterden, dat er geen echte dialoog was.

Daar wilde het project DIALOOG verandering in brengen door een maatschappelijke beweging te creรซren waarin burgers uitgedaagd worden om met elkaar in dialoog te gaan over hoe we als samenleving kunnen evolueren naar een herstelgerichte samenleving. Dat deden en doen ze door verschillende activiteiten op poten te zetten waarin ontmoeting, aandachtig luisteren, samen onderzoeken en niet oordelen een bepalende rol spelen. Op die manier wordt ruimte geschapen voor nuance en andere perspectieven.

In de loop van het project ontstond het idee om ook een magazine uit te brengen. Het (gratis) Magazine van DIALOOG neemt de lezer mee doorheen de afgelopen jaren van het project DIALOOG, langs de vele ontmoetingen die tijdens de activiteiten plaatsvonden. Niet alle projecten komen aan bod. Het magazine is dan ook slechts een eerste aanzet. We nodigen jullie allen uit om te snuisteren op de projectwebsite van DIALOOG (www.dialoogherstel.org) waar je kan kennismaken met al dat moois en vooral: om met anderen in dialoog te treden.

Het Magazine kan digitaal gelezen worden via de DIALOOG-blog: MAGAZINE – DIALOOG (dialoogherstel.org)

Wil je een papieren versie (of meerdere) ontvangen (aan te bevelen, want het is zeer mooi!) stuur dan een mail naar kurt.declercq@avansa.be.