Behind the Scenes in tijden van corona

De organisatie van Behind the Scenes in de gevangenis van Merksplas is intussen een vaste waarde binnen onze werking. In de aanloop naar filmfestival MOOOV bekijken een gedetineerdenjury, een internationale jury en een jongerenjury 8 à 9 competitiefilms. Op het einde van de reeks kiezen ze hun ultieme winnaar. De jury van gedetineerden wordt deskundig begeleid door journaliste Arkasha Keysers – zij vertegenwoordigt hun keuze ook op het MOOOV filmfestival.

Dit jaar, omwille van de coronacrisis, kan Behind the Scenes helaas niet doorgaan. Arkasha vertelt hieronder over het gemis van haar ‘lievelingsproject’ en kijkt alvast uit naar de editie van 2021:

“Ik ben freelancer. Dat betekent dat ik doorheen het jaar projecten van allerlei slag aan elkaar rijg. Mijn lievelingsproject, waar ik zélf het meeste van opsteek, is dit jaar afgelast. Voor MOOOV Filmfestival mag ik – ook al klinkt mogen gek in deze context – elk jaar naar de gevangenis van Merksplas. De 8 competitiefilms van het festival projecteer ik op evenveel avonden op een groot wit scherm voor een filmjury van gedetineerden. Zij reiken op het einde van de rit de ‘Behind The Scenes’-Award uit. Aanvankelijk doen ze mee met dit project om uit hun cel te zijn, op het einde van de rit voelen ze dat hun mening ertoe doet. Ze heeft impact op een verhaal dat zich afspeelt buiten de gevangenismuren. Want er krijgt een regisseur te horen dat hij of zij hun Behind The Scenes Award wint. Dit jaar niet. Dit jaar wint het virus. Maar volgend jaar, dan zal ik weer beseffen dat gedetineerden meer dan criminelen alleen zijn. Dan leer ik weer heel wat bij over hun familierelaties, hun geboortestreek, over hoe justitie werkt en hoe zij over onze wereld denken. En dan kom ik thuis met spannende verhalen, da’s alvast beloofd. Tot dan!”

Het MOOOV Filmfestival gaat dit jaar overigens volledig online door. Het is dus nog altijd mogelijk om een film mee te pikken, vanuit je luie zetel weliswaar. Hoe dat precies in zijn werk gaat en welke films geprogrammeerd staan, vind je allemaal op de website van MOOOV. Of volg MOOOV op Facebook voor nieuwtjes, recensies, filmtips én een hele reeks live-Q&A’s met regisseurs door Arkasha Keysers.

2020-05-01T11:45:35+00:00
Go to Top