‘M-idzomer breekt uit’ in Leuvense hulpgevangenis

Op zondag 4 augustus brak het M-IDZOMER-festival uit en veranderde de binnenkoer van de Leuvense Hulpgevangenis in een bruisende festivalplek. In het gezelschap van onder meer Moody Mae, DJ Kamaradio Moskou en Mirranduo beleefden de gedetineerden hun eigen festivaldag binnen de muren. Ze kregen de kans te genieten van de muziek en festivalsfeer, een gebeuren dat de gevangenismuren overstijgt. Een ploeg van gedetineerden hielp vrijwillig dit evenement letterlijk en figuurlijk mee op te bouwen. Hierbij werden ze aangesproken op hun kennis, kunde en verantwoordelijkheid.

Inspirerende workshops
In de aanloop naar het festival konden de gedetineerden verschillende workshops volgen. In workshops slam poetry schreven ze hun eigen teksten en deze brachten ze tijdens ‘M-IDZOMER breekt uit’ zelf op het podium. Ze werkten ook aan citaten met bijhorende tekeningen. Het resultaat kan je bewonderen in de onthaalruimte van M. Van elke tekening en citaat werden postkaartjes gemaakt die tijdens het festival in M en in de gevangenis werden uitgedeeld. De postkaartjes kan je gebruiken om een persoonlijke boodschap voor de gedetineerden achter te laten of om mee naar huis te nemen als herinnering.

       

Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven en voorzitter van M – Museum Leuven: “Met ‘M-IDZOMER breekt uit’ brengen we de gedetineerden op een prikkelende en leerrijke manier in contact met kunst en cultuur. M zet sterk in op co-creatieve projecten. We vinden het belangrijk dat de gedetineerden actief deel uitmaken van een project dat de gevangenismuren overstijgt.”

M-IDZOMER breekt uit is een festival in de Hulpgevangenis Leuven in samenwerking met De Rode Antraciet vzw, M – Museum Leuven en het Depot.

2019-08-12T09:32:30+00:00