ONZE TOM (1980 – 2022)

Tijdens het voorjaar van 2022 kregen we als organisatie ongelooflijk triest nieuws te verwerken. Op zaterdag 19 maart overleed totaal onverwacht onze dierbare collega Tom Huys. Plots besliste een sportief en gezond lichaam te stoppen met het leven. Geen zeggenschap, geen herkansing, de broosheid van het leven. Zo onwezenlijk en zo hard.

Want onze Tom was het leven. Met zijn tomeloze energie, zijn enthousiasme, zijn no-nonsense aanpak, met zijn professionaliteit en beroepsernst stond hij altijd voor iedereen klaar. Hij startte op 1 januari 2004 als sportfunctionaris in de gevangenis van Antwerpen, op dezelfde dag dat De Rode Antraciet het daglicht zag. Buiten een korte periode als sportfunctionaris in de gevangenis van Mechelen, was de Begijnenstraat in Antwerpen jarenlang zijn biotoop. Samen met het personeel, de gedetineerden en tal van samenwerkingspartners heeft hij onnoemelijk veel zaken verwezenlijkt. Hij geloofde sterk in nieuwe kansen voor gedetineerden en in de kracht van sport en cultuur hierbij.

Zo organiseerde hij in september 2021 een fietsevent in de gevangenis van Antwerpen naar aanleiding van het WK wielrennen in België. Ook tijdens de voorbije coronaperiode bleef hij niet bij de pakken zitten. Toen groepsactiviteiten niet mogelijk waren, reed hij met een ‘sportkar’ door de gangen van de gevangenis om het nodige sportmateriaal te bezorgen op cel. Zijn glimlach en immer positieve ingesteldheid gaven vele gedetineerden een extra duwtje in de rug om te blijven bewegen. Hij was ook heel trots op de samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen, tussen twee lockdowns door. Een groep vrouwelijke bewoners van de Begijnenstraat bracht onder begeleiding van een choreografe een eigen dansvoorstelling voor medegedetineerden. Met zijn boek ‘Fitness tussen muren’ voegde hij een klassieker toe aan de collectie van de gevangenisbibliotheken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

We gaan onze Tom bijzonder hard missen. Voor ons team was hij een motivator en inspirator, de ziel en de motor voor nieuwe ideeën en projecten. Zalig unieke en hilarische momenten hebben we met Tom beleefd, op een manier die niemand anders gegeven is. Hij liet niemand onberoerd.