De zomer lijkt misschien al ver weg, in de gevangenissen van Dendermonde, Oudenaarde en Gent zinderen enkele zomeractiviteiten nog na. Zowel de zomerspelen in Dendermonde en Oudenaarde als de themaweken -inclusief een eerste Prison Cup- in Gent werden mee georganiseerd door gedetineerden zelf. ‘Klein begonnen is half gewonnen’, lijkt daarbij de juiste insteek. De succeservaringen van dit jaar doen in elk geval nu al uitkijken naar zomer 2023!

In de gevangenis van Dendermonde werden tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie, na een lange pauze, nog eens ‘Zomerspelen’ georganiseerd. De spelen werden door zes gedetineerden en de sportfunctionaris opgezet en begeleid. De gedetineerden kozen samen vijf disciplines: tafeltennis, voetbal, volleybal, darts en 5-kamp. Vervolgens hielpen ze bij de promotie van het event en zorgden ze ervoor dat alles goed verliep. Zo namen ze bijvoorbeeld de rol van scheidsrechter op en waren ze het aanspreekpunt bij vragen of onduidelijkheden.

Omdat het de eerste Zomerspelen sinds lange tijd waren, werd gekozen om klein te beginnen en de nodige begeleiding te voorzien. Maar ondanks de regelmatige aanwezigheid van de sportfunctionaris tijdens de activiteiten, begeleidden de zes gedetineerden het voetbal- en volleybaltoernooi op de wandeling helemaal zelfstandig.

“The games helped build a comradery between prisoners. Between the time it started and finished, there were no fights or arguments outside.”  – gedetineerde die hielp bij de organisatie van de zomerspelen

Na de succesvolle editie van dit jaar, hopen we dat de zomerspelen uitgroeien tot een jaarlijkse activiteit waarbij gedetineerden steeds meer zeggenschap en verantwoordelijkheden kunnen en mogen opnemen. De zomerspelen in Oudenaarde zijn hierbij een inspiratiebron. We hopen alvast in dezelfde richting te evolueren, rekening houdend met wat er mogelijk is binnen de context van Dendermonde.

Van Container- naar Prison Cup

In de gevangenis van Gent werden tijdens de zomermaanden opnieuw 3 themaweken georganiseerd. De organisatie was in handen van de twee organisatieondersteuners en de sport- en cultuurfunctionaris van De Rode Antraciet, met ondersteuning van de overige leden van het coördinatieteam (CORT) inclusief de CORT- en sportfatikken.

De eerste themaweek stond in het teken van cultuur: gedetineerden namen deel aan origamiworkshops, volksspelen, spikeball, kub enzovoort. Daarnaast stonden er twee optredens op het programma en konden de dames meedoen aan een initiatie zumba.

Tijdens de tweede themaweek werd een tafeltennistornooi georganiseerd. De CORT- en sportfatikken werden ingezet als scheidsrechter. In totaal namen maar liefst 130 gedetineerden deel. De winnaar van het tornooi won een semiprofessioneel tafeltennisbatje om te gebruiken tijdens de wandeling.

Tijdens de derde themaweek werd naast volleyball, darts en kicker ook de eerste Prison Cup georganiseerd, geïnspireerd door ‘De Container Cup’ op tv. Er was een mannen- en vrouwencompetitie waar gedetineerden het tegen elkaar opnamen tijdens verschillende sportieve en tactische oefeningen zoals lopen, dribbelen en krachtbal.

Gewonnen bedrag inzetten voor cursus

In de gevangenis van Oudenaarde ten slotte vormden de Zomerspelen de klassieke ‘hoofdbrok’ tijdens de vakantieperiode. Drie weken lang namen een 80-tal gedetineerden het op tegen elkaar in heel diverse sporttakken. Van voetvolley tot indiaca, van schaken tot gewichtheffen, van tafelvoetbal tot duurloop. De sportfatikken namen de rol van scheidsrechter op zich, het opvolgen van het klassement en af en toe gingen ze ook aan de slag als bemiddelaar.

De sportfunctionaris ondersteunt hen administratief zodat al het materiaal tijdig voorhanden is en doet de nodige communicatie naar bewaking en directie.

Elke deelnemer krijgt een kleine attentie in natura, dit jaar waren dat zakjes met fruitsap, chips, wafeltjes e.d. De winnaars krijgen een mooie, grote prijs zoals een mixer, een croque-monsieurmachine, een wasrekje of parfum, alsook een waardebon.

“Ik ga hem goed besteden dit jaar en hem gebruiken om me in te schrijven voor m’n volgende cursus in functie van het beroep dat ik ga uitoefenen als ik vrijkom.”- de winnaar van vleugel A na ontvangst van zijn waardebon

Zo’n uitspraken maken dat je er als sportfunctionaris keer op keer voor gaat. Op naar de volgende zomer!