De Rode Antraciet en Sport Vlaanderen brengen wielervibe binnen de muren

Eind september 2021 vond in Vlaanderen het WK wielrennen plaats. De strijd om 11 wereldtitels werd gereden tussen Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven. Naar aanleiding van dit bijzondere sportevenement organiseerden we samen met Sport Vlaanderen fietsactiviteiten in de gevangenissen van Leuven en Antwerpen.

Het wielerfeest ging van start in Leuven Centraal op vrijdag 17 september en zaterdag 18 september en werd afgesloten in de gevangenis van Antwerpen op zaterdag 25 september en zondag 26 september. In beide gevangenissen voorzag Sport Vlaanderen een aantal spinningfietsen met tablet, in Antwerpen kon het parcours ook op groot scherm gevolgd worden. 

Spinningfietsen en virtueel parcours 

Via speciaal uitgeruste Keiser spinningfietsen beleefden gedetineerden een stukje van de meest prestigieuze wielerwedstrijd van het jaar. In verschillende tijdsblokken en groepen reden ze het parcours virtueel mee en maten zich zo met de profs. In samenwerking met de gedetineerden zelf zorgden we bovendien voor de nodige animatie en challenges binnen de muren.

In de Leuvense Hulpgevangenis vindt op 3 oktober nog een laatste event plaats in het kader van het WK Wielrennen. Geen virtueel parcours maar wel een sportdag met o.a. fietsen op rollen en een voorstelling van het sportaanbod voor het komende seizoen.

Wielerfeest binnen de muren

“Wat buiten gebeurt binnenkrijgen is vaak geen sinecure. De opbouw van het finishcomplex en de fanzones voor het WK Wielrennen is al weken bezig. Overal kleurrijke promo. Heel de stad staat op z’n kop binnenkort. Het peloton met al die toprenners zal letterlijk voorbij de gevangenissen zoeven. Binnen de muren willen we niet achterblijven en een stukje van dit grootse wielerfeest meebeleven. Als functionaris voor De Rode Antraciet leid ik al deze activiteiten mee in goede banen, samen met de collega’s van justitie en de hulp- en dienstverlening, inclusief de gedetineerden zelf. Voor hen is het een mooie kans om op een sportieve manier verbinding te maken met wat er in de buitenwereld leeft.” Sabine De Bock, functionaris De Rode Antraciet, gevangenis Leuven Centraal