Eind september 2023 vond in Leuven het WK Breakdance plaats. Dit inspireerde onze functionarissen in de gevangenissen van Leuven Centraal en Leuven Hulp om een aantal workshops te organiseren. Docent en ‘breaker’ van dienst was Cedric Van Eesbeeck. 

Op het Ladeuzeplein kreeg Leuven drie dagen lang het beste te zien van wat breaking te bieden heeft. Meer dan 40.000 geïnteresseerde en nieuwsgierige mensen vonden hun weg naar het WK Breakdance. Reden genoeg om ook binnen de muren van de Leuvense gevangenissen wat animo te creëren rond deze spectaculaire en jonge sport.

Lesgever Cedric Van Eesbeeck, die ook deel uitmaakte van de randanimatie van het WK, maakte de workshops in Leuven Centraal en Leuven Hulp toegankelijk én uitdagend tegelijkertijd. Elke oefening werd door hem voorgedaan en van uitleg voorzien, waarna er ruimte was voor de deelnemers om op muziek te oefenen en feedback te krijgen.

Fysieke actie werd afgewisseld met achtergrondinformatie en historiek: waar en hoe ontstond deze dans, waar komt de naam breakdance vandaan en waarom werd het wereldwijd zo populair?

De deelnemers konden die laatste vraag alvast beantwoorden: omdat het gewoon superleuk is! “Ik kan veel meer dan ik had gedacht”, zei een van hen. “Chapeau voor de lesgever!” Al waren ze het er ook over eens dat het een serieuze inspanning vergt: na een uurtje breakdancen was iedereen doorweekt van het zweet. Maar over het algemeen was er vooral veel enthousiasme en dankbaarheid om met deze acrobatische dansmoves kennis te maken.

Meer over het WK Breakdance:

WK breakdance palmt Leuven een heel weekend in | VRT NWS: nieuws