In maart lanceerden we i.s.m. Decathlon, Cellmade, de gevangenis van Oudenaarde en de FOD Justitie ‘The Breakaway’: het eerste Belgische e-cyclingteam van gedetineerden. Komende dinsdag 14/9 is het tijd voor de grote uitdaging waar ze al die maanden voor trainden: The Breakaway vs. Team Justice. Een race waarin ze van binnen de gevangenismuren racen op het virtuele fietsplatform Zwift tegen Team Justitie, met onder andere minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.  

De zes gedetineerden van ‘The Breakaway’ reden de voorbije maanden samen met tienduizenden fietsers van over de hele wereld anoniem rond op het virtuele fietsplatform Zwift. Ze spreken er enkel met hun benen, maar komen zo wel in contact met mensen van buiten de gevangenismuren. Als atleten, in plaats van veroordeelden. Achter tralies, en toch deel van de maatschappij. Hun schema werd online geplaatst, zodat 3 miljoen zwiftende fietsers van over de hele wereld virtueel konden aansluiten tijdens hun trainingsritten. John McAvoy, een Iron Man triatleet met een verleden als bankovervaller, organiseerde zelfs een groepsrit op Zwift, om in de verf te zetten hoe sport levens verandert. De Zwift community nam massaal deel en stak de gedetineerden een hart onder de riem.

Minister van Justitie Van Quickenborne in de achtervolging

Maar hun grote doel komt nu. De gedetineerden trainden de afgelopen maanden voor een virtuele race tegen ‘Team Justice’, een team van rechters, magistraten, penitentiair beambten en diverse justitiemedewerkers*, waaronder ook minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. Komende dinsdag (14/9) om 19 uur racen de gedetineerden voor de overwinning.

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie:

“Sporten heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van mensen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor gedetineerden. Het is belangrijk dat we hen vanaf dag 1 op een zinvolle manier begeleiden. Zodat ze beter uit de gevangenis komen dan ze erin gingen. Sport helpt om een sociaal netwerk uit te bouwen, een positieve uitlaatklep te hebben voor je energie en een gezonde levensstijl aan te leren. Binnen de gevangenismuren zijn de mogelijkheden dan wel beperkter, maar toch willen we hier veel meer op inzetten. Dit initiatief van de gevangenis van Oudenaarde en Decathlon is daar een heel geslaagd voorbeeld van.”

Sprinten op de Champs-Elysées 

Zowel het Breakaway-team als Team Justitie beschikken over racefietsen op rollen die in verbinding staan met het fietsplatform Zwift. Zo zullen ze allemaal hetzelfde virtueel parcours volgen, dat 23 km lang is. Tijdens de racerijden ze rondjes door de straten van Parijs, met als kers op de taart een passage op de Champs-Elysées. Het Breakaway-team neemt vanuit de gevangenis deel aan de wedstrijd, terwijl Team Justitie thuis fietst.

Bovendien zal niemand minder dan sportjournalist Renaat Schotte de race, die live via Facebook te volgen is,  voorzien van commentaar. De race zal via deze link te volgen zijn.

Renaat Schotte, sportjournalist en commentator komende dinsdag:

“Ik heb altijd een boontje gehad voor exotische en aparte races. En dit wordt een heel aparte wedstrijd. Een koers rechtstreeks uit de gevangenis met het unieke Breakaway-team versus Team Justitie. U voelt mij al komen. Een virtuele vlucht uit de realiteit op rollen, maar ook met twee voeten in het ware leven. En die trappen en trappen maar, en ze gaan stampvoeten, of is het dansen op de pedalen? Het gaat gebeuren. Kortom, dit wordt de ultieme ontsnapping. Mis die niet! “

Podcast “De Ontsnapping”

De voorbije maanden maakte Debby De Ridder bovendien de podcast “De Ontsnapping”. Een audiodocumentaire waarin luisteraars kunnen volgen hoe de gedetineerden zich voorbereidden op de race, en hoe het project gaandeweg hun leven veranderde. De podcast is te beluisteren in alle populaire podcast-apps:

Vrijuit sporten voor iedereen

The Breakaway is een samenwerking tussen Decathlon, De Rode Antraciet vzw, Cellmade vzw, de gevangenis van Oudenaarde en de FOD Justitie. De race past perfect binnen de visie van Decathlon om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Sporten is voor gedetineerden heel belangrijk: het helpt bij hun rehabilitatie en verbetert hun mentaal welzijn. Bovendien voelt sport als een soort herwonnen vrijheid voor veel gedetineerden.

Thomas Lejeune Debarre, Marketing & Communication leader Decathlon:

“Decathlon wil sport toegankelijker maken door grenzen te verleggen voor wie het moeilijk of zelfs onmogelijk is om te sporten. Via dit project willen we benadrukken dat sport mensen samenbrengt, ondanks de verschillen of vooroordelen die mensen hebben, dankzij een gedeelde passie – in dit geval wielrennen. Tenslotte geloven wij dat sport de sleutel is om te leren samenleven, elkaar te respecteren, elkaar te helpen, … dit alles zal uiteraard zeer belangrijk zijn wanneer deze gedetineerden vrijkomen en zich re-integreren in de maatschappij.”

Heather Loontjens, sportfunctionaris De Rode Antraciet vzw in gevangenis Oudenaarde:

“Het e-cyclingproject sluit perfect aan bij onze missie om een maximale interactie tussen gedetineerden en de samenleving te bewerkstelligen met sport als hefboom. Samen met alle betrokken partners brengen we zuurstof van buiten in de gevangenis. En de renners krijgen als mens de ruimte om zich te engageren en online te verbinden met deelnemers buiten de gevangenismuren. Het zijn dit soort ervaringen die hen bij een eventuele vrijlating meer kans op slagen geven. Een win-win op sportief, menselijk én maatschappelijk vlak.”

*Team Justitie bestaat uit:

  • Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie
  • Stijn Spileers, penitentiair beambte gevangenis Oudenaarde
  • Eveline Vandamme, assessor strafuitvoeringsrechtbank
  • Ignace Devos, substituut-procureur des Konings
  • Thomas Gillis, advocaat
  • Gunther Hoffman, penitentiair beambte gevangenis Beveren