Als Conscience de man is die zijn volk leerde lezen, dan is het Bob Ross die de massa leerde schilderen. Voor wie niet vertrouwd is met deze schildergoeroe, denk: kleurrijke landschappen, zalvende stem, afrokapsel en een paar onsterfelijke quotes. In de gevangenis van Wortel maken gedetineerden momenteel van nabij kennis met zijn bekende show ‘The Joy of Painting’. Tijdens een reeks van zes sessies werken ze aan hun eigen kunstwerk à la Bob Ross.

(c) Steffi Ruts

Projectie van de show en professionele begeleiding is in handen van Elise Jansegers (Allegaart). “De ‘nat-op-nat-techniek’ die Bob Ross hanteerde is een uitstekende techniek om op korte termijn te leren schilderen met olieverf,” zegt ze over de keuze voor deze methode.

De vrijheid van imperfectie

Ross’ originele en gemoedelijke aanpak deed al massa’s would-be-kunstenaars naar de verfborstel grijpen, met mooie resultaten als gevolg. Tel daar nog een aantal opmerkelijke quotes bij als ‘Schoonheid is overal. Je moet die vooral willen zien’, ‘Praat met een boom en maak hem je vriend’ of ‘Hier maken we geen fouten, alleen blije ongelukken’ en je snapt waarom de man uitgroeide tot internetvedette en creatief baken in tijden van quarantaine. Zelfs Linde Merckpoel probeerde het in het begin van de coronapandemie uit en maakte er dit filmpje over.

‘Imperfectie is een vrijheid’, bevestigt Elise. De deelnemers voelen zich door de aanpak van Bob Ross inderdaad aangemoedigd om het gewoon te proberen. ‘Wees erbij, schilder je vrij,’ zegt een van hen over de schildersessies.

Dat ‘The Joy of Painting’ zelfs tot in de gevangenis raakte en gedetineerden heeft aangezet tot schilderen, zal Bob Ross nooit weten, hij overleed in 1995. Zijn show vind je echter nog integraal via YouTube. Probeer het eens en ontdek de Bob Ross in jezelf!

 

(c) Steffi Ruts