“WE WANT YOU FOR HIPHOP!”
Are you into Rap & Hiphop?
Do you rap or do you write some bars?
Would you like to record your own song?
Join the GUTS-project !

Deze aankondiging werd de afgelopen maanden verspreid in de gevangenissen van Turnhout, Merksplas en Dendermonde en kon veel bewoners bekoren. Rappen binnen de muren bleek een schot in de roos.

De oproep maakte deel uit van het Erasmus+ GUTS-project. GUTS staat voor Grow Up Today and Support each other en is een samenwerkingsverband tussen 5 Europese landen, met als doelstelling een methode te ontwikkelen om herval bij jonge delinquenten te voorkomen. Via rap, muziek en ‘storytelling’ reiken we de doelgroep een communicatiemiddel aan om hun eigen verhaal te vertellen en hun ideeën en doelen voor de toekomst te verwoorden.

Beats, beelden en bakken vol talent

Doorheen een reeks workshops leerden de deelnemers hun eigen teksten schrijven, beats maken en performen. Er werd een gezamenlijke song geschreven en opgenomen. Iedere deelnemer had ook de mogelijkheid om een eigen song in te zingen. We stonden versteld van het schrijf – en zangtalent van de deelnemers. Sommigen brachten de eerste workshop al schriften vol met teksten mee.

In de gevangenissen van Turnhout en Merksplas werkten we samen met Kris Strybos aka Scale, een Belgische MC en beatboxer. In de nieuwe gevangenis van Dendermonde begeleidde rapper en jongerenwerker Fatih De Vos de workshops. Koen Vromman, animatiefilmmaker, maakte samen met enkele deelnemers een bijhorende videoclip. Het eindresultaat wordt in januari aan de deelnemers gepresenteerd.

In de 3 gevangenissen waren de deelnemers heel blij met hun deelname en met de onderlinge samenwerking. Bij de evaluatie kwam telkens naar voor hoe belangrijk muziek voor hen is, hoe ze met muziek hun gedachten kunnen verzetten en tot rust komen.

Partners in het GUTS-verhaal

Deze muzikale workshops worden ook uitgerold bij de andere Europese projectpartners: Jessheim Prison (Oslo, Noorwegen), Changes & Chances (Utrecht, Nederland), Steps (Bologna, Italië), La Fabbrica del Farò (Brindisi, Italië) en Associação Form2you (Sintra, Portugal).

Alle rapsongs en videoclips, gemaakt in het kader dit Erasmus+project, worden in april 2024 getoond tijdens een besloten online festival in de Krogsrud-gevangenis in Noorwegen. Een onafhankelijke jury bestaande uit lokale rappers, mensen in detentie en personeel van de gevangenis zullen de lyrics, songs en videoclips beoordelen.  Dit festival wordt opgenomen en nadien gestreamd in de verschillende partnergevangenissen.  Het festival wordt ook uitgezonden via de Noorse radiozender voor gedetineerden RøverRadion.

We hopen natuurlijk met onze Belgische inzendingen in de prijzen te vallen!

Meer informatie:

https://www.gutsproject.eu/