Giel, Kevin, Nicolas en Gil zijn vier sportieve Kempenzonen die Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie studeren aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Voor hun vak Praktijklabo vormen ze een projectgroepje dat de opdracht kreeg om in het werkveld een aantal ‘beweegsessies’ te creëren met een maatschappelijke meerwaarde. Ze kozen ervoor om dat dit schooljaar bij De Rode Antraciet te doen.  

De studenten kwamen terecht bij onze functionarissen Gino en Thomas. Die gaven hen de opdracht om trainingscircuits te ontwikkelen voor de fitnesszalen van de gevangenissen van Beveren en Antwerpen. Ze moeten daarbij rekening houden met de complexe detentiecontext en de diversiteit van de deelnemersgroep: zowel de nieuweling die voor het eerst de fitness binnenkomt als de vaste klant van het krachthonk krijgt oefeningen op maat.  

De trainingsschema’s die ze ontwikkelen komen ze zelf begeleiden tijdens hun stageweek in mei. Nog belangrijker is dat de studenten de vaste fitnessfatikken* in beide gevangenissen heldere en werkbare oefenschema’s bezorgen en hen coachen in hoe ze die in de praktijk kunnen omzetten. Zo kunnen de fatikken verder werken op de voorbereidingen van de projectgroep en worden de uitgewerkte circuits verduurzaamd in de dagelijkse werking van de fitness.   

*gedetineerden die de fitnessactiviteiten ondersteunen