Voetbal verbindt mensen op en naast het terrein. Het geeft kansen en keuzes aan iedereen om zich te ontwikkelen als voetballer en als mens. In dat kader lanceerden we vorig jaar een pilootproject dat gevangenen hielp met hun re-integratie in de maatschappij als beginnend voetbalcoach.

Samen met Voetbal Vlaanderen, RBFA en ACFF ondersteunen we een pilootproject in de gevangenis van Beveren waarbij gevangenen worden voorbereid op hun re-integratie in de maatschappij. In september 2021 startten een aantal gedetineerden hun opleiding tot aspirant-coach.

In deze pedagogisch gerichte opleiding verwerven de kandidaten heel wat praktijkgerichte kennis om de eerste stapjes als jeugdvoetbalcoach te zetten. Zo hebben ze meteen extra bagage en houvast die ze kunnen inzetten na hun detentie.

De club als inclusieve omgeving

Uiteraard is het belangrijk dat de gedetineerden aansluitend na hun opleiding en re-integratie in de maatschappij meteen de nodige praktijkervaring kunnen opdoen en perspectief krijgen. Dit kan bovendien best in een inclusieve omgeving van de voetbalclub. Omwille van die reden hebben reeds heel wat clubs zich geëngageerd om na de opleiding een cursist verder op te volgen en kansen te bieden binnen deze maatschappelijk relevante leeromgeving.

Slotceremonie

Op vrijdag 26 augustus 2022 stond tot slot de afstudeerceremonie van de eerste reeks opleidingen met een presentatie van het project, een panelgesprek en diploma-uitreiking op het programma in het Proximus Basecamp in Tubeke.

Ontdek met onderstaande reportage hoe Whesley Bauwens zijn traject succesvol heeft kunnen afronden en welke impact dit pilootproject heeft gehad op zijn verdere re-integratie! (lees verder onder het filmpje)

Sports in prison, a plan for the future.

Het pilootproject kadert in ons Europese Erasmus+-project ‘Sports in prison, a plan for the future’ (SPPF).  Als een van de vernieuwende ‘learning area’s’ binnen SPPF, zal het de nodige wetenschappelijke data leveren voor de ontwikkeling van een toolkit en het formuleren van beleidsaanbevelingen. Einddoel is het ontwikkelen van duurzame praktijken op lokaal niveau binnen een Europese context. Lees meer over SPPF via: Sports in Prison, a Plan for the Future (SPPF).

Na dit succesvolle pilootproject kijken we al uit naar de verdere uitrol in andere gevangenissen. Dit najaar nog gaat een nieuwe opleiding van start in de gevangenis van Wortel. In 2023-2024 gaan nieuwe trajecten van start in de gevangenissen van Hasselt, Oudenaarde, Hoogstraten en -opnieuw- Beveren.

Verder lezen?