In 1943 schoof Ray Johnson, een Amerikaans beeldend kunstenaar, een ansichtkaart door een brievenbus. Dit was niet zomaar een kaart, maar het begin van een kunstbeweging die bekendstaat als mail art, post-kunst. Kleine werken van verschillende materialen die door een brievenbus passen, en als kunst worden gezien op het moment dat ze verzonden zijn.

Wij maken dankbaar gebruik van deze kunstvorm om de creativiteit van gedetineerden te stimuleren en de brug te blijven leggen met de samenleving. Deze manier van kunst maken en uitwisselen biedt veel mogelijkheden.

Jij kan meedoen!

Als deelnemer maak je kunst via briefwisseling. Ieder kunstwerk bestaat uit een kaartje dat is opgedeeld in vier vakjes. Elk kaartje heeft een ander thema, zoals vriendschap, vrijheid, kracht of geborgenheid. Het is aan de deelnemers om telkens 1 vakje artistiek te bewerken. Je kan o.a. tekenen, schilderen, een collage maken, … laat je fantasie de vrije loop! Opgelet: het kunstwerk moet in het vakje passen en moet je kunnen terugsturen in een enveloppe. Nadat je het kunstwerk hebt teruggestuurd mag je via de post een volgend kunstwerk, met een ander thema, verwachten.

Praktisch

Er is ruimte voor 15 burgers en 15 gedetineerden om deel te nemen aan dit project. Deelnemen is gratis, maar we verwachten wel dat je zelf het kunstwerk steeds terugstuurt naar ons. Wij voorzien de nodige postzegels.
De briefwisseling gebeurt via een tussenpersoon. Zowel de deelnemende burgers als de deelnemende gedetineerden sturen het kunstwerk naar de functionaris van de gevangenis van Dendermonde. Zij zorgt voor de verdere verzending. Er zullen dus geen persoonlijke gegevens tussen burgers en gedetineerden worden uitgewisseld.

Om het kunstproject voor iedereen helder te krijgen voorzien we een kort online infomoment op dinsdag 28 maart. Je krijgt tijdens dit infomoment alle instructies en de kans om vragen te stellen. Je krijgt de online deelnamelink een dag op voorhand.

Interesse?

Schrijf je in voor het infomoment via:
Avansa Waas-en-Dender | Mail Art tussen binnen en buiten (avansa-wd.be)

Mail Art is een initiatief van De Rode Antraciet, CAW Dendermonde, Moderator vzw, Avansa Waas-en-Dender en de Gevangenis Dendermonde, in het kader van het project DIALOOG.