In 1943 schoof Ray Johnson, een Amerikaans beeldend kunstenaar, een ansichtkaart door een brievenbus. Dit was niet zomaar een kaart, maar het begin van een kunstbeweging die bekendstaat als mail art, post-kunst. Kleine werken van verschillende materialen die door een brievenbus passen, en als kunst worden gezien op het moment dat ze verzonden zijn.

Ook wij maakten tijdens de coronapandemie dankbaar gebruik van deze kunstvorm om de creativiteit van gedetineerden te stimuleren en de brug te blijven leggen met de samenleving. Zelfs nu de grootste coronastorm – fingers crossed – is gaan liggen, biedt deze manier van kunst maken en uitwisselen nog altijd veel mogelijkheden. Na eerdere edities in Hasselt, Vorst en Hoogstraten is het daarom nu de beurt aan de gevangenis van Turnhout om een Mail Art-project te realiseren.

Jij kan meedoen!

Als deelnemer maak je kunst via briefwisseling. Ieder kunstwerk bestaat uit een kaartje dat is opgedeeld in vier vakjes. Elk kaartje heeft een ander thema, zoals vriendschap, vrijheid, kracht of geborgenheid. Het is aan de deelnemers om telkens 1 vakje artistiek te bewerken. Je kan o.a. tekenen, schilderen, een collage maken, … laat je fantasie de vrije loop! Opgelet: het kunstwerk moet in het vakje passen en moet je kunnen terugsturen in een enveloppe. Nadat je het kunstwerk hebt teruggestuurd mag je via de post een volgend kunstwerk, met een ander thema verwachten.

Praktisch

Er is ruimte voor 15 burgers en 15 gedetineerden om deel te nemen aan dit project. Deelnemen is gratis, maar we verwachten wel dat je zelf het kunstwerk steeds terugstuurt naar ons. Wij voorzien de nodige postzegels.

De briefwisseling gebeurt via een tussenpersoon. Zowel de deelnemende burgers als de deelnemende gedetineerden sturen het kunstwerk naar de functionaris van de gevangenis van Turnhout. Zij zorgt voor de verdere verzending. Er zullen dus geen persoonlijke gegevens tussen burgers en gedetineerden worden uitgewisseld.

Wil je graag deelnemen?

Je kan je inschrijven tot en met 27 januari 2023 via een mailtje aan lotte.gijbels@derodeantraciet.be. Vermeld in het mailtje dat je graag wil deelnemen aan het project en bezorg ons je naam, adres en telefoonnummer zodat we vlot contact met je kunnen opnemen. Graag wat meer info voor je deelneemt? Ook daarvoor kan je terecht bij Lotte via e-mail.

Mail Art is een initiatief van De Rode Antraciet, CAW De Kempen, Moderator vzw en Avansa Kempen en de Gevangenis Turnhout, in het kader van het project DIALOOG.