De lockdowns hebben op iedere burger in ons land een effect gehad. Gedetineerden worden nog meer dan anders opgesloten in hun cel. Zonder bezoek, sport en vormingen gaat de tijd tergend traag voorbij. Deze situatie inspireerde ons om een alternatief aanbod te bedenken. Ook in moeilijke tijden willen we gedetineerden stimuleren om hun creativiteit te uiten en aan zelfontplooiing te doen. Bijkomend willen we gedetineerden en burgers verbinden.

Het idee ontstond om een kunstproject via briefwisseling te realiseren. Na een geslaagde eerste editie in de gevangenis van Hasselt, is nu de gevangenis van Vorst aan de beurt.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Als deelnemer maak je kunst via briefwisseling. Ieder kunstwerk bestaat uit een kaartje dat is opgedeeld in zes vakjes. Elk kaartje heeft een ander thema, zoals vriendschap, vrijheid, kracht of geborgenheid. Het is aan de deelnemers om telkens 1 vakje artistiek te bewerken. Je kan o.a. tekenen, schilderen, een collage maken, … Laat je fantasie de vrije loop! Opgelet: het kunstwerk moet in het vakje passen en moet je kunnen terugsturen in een enveloppe.

Nadat je het kunstwerk hebt teruggestuurd mag je via de post een volgend kunstwerk, met een ander thema verwachten.


Resultaten

Wanneer alle kunstwerken klaar zijn nodigen we alle deelnemers, zowel burgers en gedetineerden, uit in de gevangenis om de werken te komen bewonderen op een kleine tentoonstelling. Natuurlijk zal dit afhankelijk zijn van de evolutie van de coronamaatregelen.

Praktisch

Er is ruimte voor 25 burgers en 25 gedetineerden om deel te nemen aan dit project. Deelnemen is gratis, maar we verwachten wel dat je zelf het kunstwerk steeds terugstuurt naar ons.

De briefwisseling gebeurt via een tussenpersoon. Zowel de deelnemende burgers als de deelnemende gedetineerden sturen het kunstwerk naar de cultuurfunctionaris van de gevangenis van Vorst. Zij zorgt voor de verdere verzending. Er zullen dus geen persoonlijke gegevens tussen burgers en gedetineerden worden uitgewisseld.

Wil je graag deelnemen?

Je kan je inschrijven tot en met vrijdag 19 februari via een mailtje aan joelle.kermarrec@derodeantraciet.be
Vermeld in het mailtje dat je graag wil deelnemen aan het project en bezorg ons je naam, adres en telefoonnummer zodat we vlot contact met je kunnen opnemen. Graag wat meer info voor je deelneemt? Ook daarvoor kan je terecht bij Joëlle via e-mail.