Afgelopen voorjaar verwelkomden we bij De Rode Antraciet maar liefst vijf nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan je voor via een kort interviewtje. Maak kennis met Lonne, Sofie, Sara, Lotte en Louise!

#1 Lotte Van Eyck

Wat ga jij precies doen voor De Rode Antraciet?

Ik ga aan de slag als participatiemedewerker voor de gevangenissen van regio centraal : Sint-Gillis, Berkendael, Vorst, Leuven Centraal, Leuven Hulp, Mechelen en Hasselt. 

Waarom is die job zo belangrijk?

Gedetineerden van hun verantwoordelijkheden strippen tijdens detentie om vervolgens te verwachten dat ze die vlot terug opnemen wanneer ze vrijkomen, is niet logisch. De belangrijkste vraag die we ons moeten stellen is in welke staat gedetineerden terug buiten komen. Zelfontplooiing en participatie zijn cruciale elementen van een vruchtbaar gevangenisverblijf. Participatie bij gedetineerden stimuleren is een win-win-verhaal dat de hele maatschappij ten goede komt.  Als we een veilige en humane samenleving willen, moeten we breed durven kijken naar welke rol detentie, naast het enge begrip ‘straf’, in de toekomst moet vervullen.

Welke expertise of ervaring breng je mee naar je nieuwe job?

Ik studeerde agogische wetenschappen en landschapsarchitectuur en ben momenteel actief in beide sectoren. Beide leverden me tot nu toe interessante ervaringen en expertise op wat betreft projectmanagement, participatieve processen en co-creatie met geïnterneerden, gedetineerden en ex-gedetineerden. Verder geloof ik er sterk in dat doorzetten en durven dromen belangrijke bondgenoten zijn in een uitdagende context als deze.

Hoe was je eerste ervaring met de gevangeniscontext?

Lang geleden werkte ik mee aan een project in de gevangenis van Leuven Hulp. Daarbij werkte ik nauw samen met enkele gedetineerden en was ik verrast door de impact die het project op hen had. Die ervaring was boeiend en proefde naar meer, het was dus slechts een kwestie van tijd tot ik terug in de gevangenis zou belanden.

Lotte in drie woorden?

Optimistisch, gepassioneerd, direct.

#2 Louise Janssens

Hoe kende je De Rode Antraciet?

Tijdens mijn opleiding Agogische Wetenschappen heb ik stage gelopen bij Creatief Schrijven en hielp ik bij de logistieke uitwerking van het project PAROL! Een internationaal project dat kunst, detentie en maatschappij met elkaar verbond. De Rode Antraciet was toen één van de partners van het project.

Wat ga je precies doen bij ons?

Ik ben momenteel cultuurfunctionaris in de gevangenis van Oudenaarde.

Waarom is die job zo belangrijk?

Door culturele activiteiten (maar zeker ook sport) aan te bieden geef je de gedetineerden niet enkel de kans om zich te ontspannen en creatief uit te leven, maar creëer je ook ruimte voor zelfontplooiing en sociale verbinding.

Welke expertise of ervaring breng je mee naar je nieuwe job?

Zelf heb ik ongeveer vier jaar in de muziekwereld gewerkt voor de organisatie Muziekpublique in Brussel. Deze organisatie verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis, met de nadruk op akoestische klanken. Muziek, in al zijn genres, een plaats geven in de gevangenis lijkt mij een leuke uitdaging! Niet enkel via concerten maar ook door samen muziek te maken.

Hoe was je eerste ervaring met de gevangeniscontext?

Op mijn eerste dag werd er een staking aangekondigd maar bij aankomst was deze alweer ingetrokken. Het werd een aangename dag waarbij iedereen, zowel personeel als gedetineerden, mij vriendelijk hebben onthaald.

#3 Sofie Mercier

Hoe kende je De Rode Antraciet?

Door een filmproject in de gevangenis van Oudenaarde i.s.m. Cine Rio, waar ik als vrijwilliger bij betrokken ben. N.a.v. dat project keek ik ooit een film samen met gedetineerden in de gevangenis. Ik was erg onder de indruk van het feit dat iets wat voor mij heel vanzelfsprekend is voor hen die dag -of misschien zelfs die week- het verschil maakt.

Wat ga je precies doen voor De Rode Antraciet?

Ik ben participatiemedewerker regio West.

Waarom is die job zo belangrijk?

Een gevangenisstraf is op papier beperkt tot vrijheidsberoving, maar in realiteit verliezen gedetineerden veel zelfbeschikkingsrecht, autonomie en dus zelfwaarde. Door hen opnieuw actief te betrekken bij het aanbod en de organisatie van het leven binnen de muren, krijgen ze handvaten om als beter mens buiten te stappen.

Welke expertise of ervaring breng je mee naar deze job?

Mijn overtuiging dat kunst- en cultuurbeleving en bij uitbreiding ook sport en beweging een serieuze impact kan hebben op een mensenleven is groot. Ik geloof graag dat ik dat enthousiasme kan overbrengen aan wie het hebben wil. Daarnaast ben ik mensgericht en diplomatisch, maar ook wel lichtjes activistisch en koppig. Ik schrijf graag en luister nog liever.

Hoe was je eerste ervaring met de gevangeniscontext?

Life changing: gedetineerden zijn ook gewoon mensen. Waarom weet niet iedereen dat?

#4 Sara Delaere

Waarom heb je bij ons gesolliciteerd?

Het leek me een boeiende en variërende job. Een verschil kunnen maken voor mensen en op die manier voldoening halen uit een job is voor mij heel belangrijk.

Wat ga je precies doen voor De Rode Antraciet?

Ik ben cultuur- en sportfunctionaris in PLC Ruiselede en Ieper. Vanuit deze functie kan ik hopelijk een leuk en gevarieerd sport- en cultuuraanbod voorzien dat een meerwaarde vormt voor de gedetineerden.

Waarom is die job zo belangrijk?

Sport en cultuur zijn belangrijke en noodzakelijke uitlaatkleppen. Mensen in de gevangenis hebben hier evenveel recht op en hebben er soms ook meer nood aan dan de mensen buiten.

Welke expertise of ervaring breng je mee naar je nieuwe job?

Ik ben al heel mijn leven bezig met sport: turnen, zwemmen, wintersport, etc. Daarnaast heb ik Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen gestudeerd met als master Sportmanagement. Hopelijk kan ik wat van mijn sportkennis meenemen naar de gevangenis. Wat cultuur betreft heb ik nog veel bij te leren, maar al doende leert men!

Hoe was je eerste ervaring met de gevangeniscontext?

De gevangeniscontext was voor mij een nieuwe en heel andere wereld. De eerste ervaring was dus spannend maar zeker aangenaam.

#5 Lonne Stockmans

Hoe kende je De Rode Antraciet?

Via mijn studies aan de UGent (Master in de criminologische wetenschappen). Bij het bespreken van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden kwam De Rode Antraciet aan bod.

Wat ga je precies doen voor onze organisatie?

Ik ben sportfunctionaris in de gevangenis van Leuven Centraal.

Waarom is die job zo belangrijk?

Met het huidige gevangenismodel is een succesvolle terugkeer naar de maatschappij een zeer grote uitdaging. Gedetineerden worden volledig uit de maatschappij gehaald met de verwachting dat ze na het uitzitten van hun straf hier terug als volwaardige burger in kunnen functioneren. De Rode Antraciet creëert een interactie tussen de gedetineerden en de buitenwereld en zorgt voor een meer menswaardige strafperiode.

Welke expertise of ervaring breng je mee naar je nieuwe job?

Omdat ik zelf een fervente sporter ben, zet ik mij 100% in om de doelgroep zoveel mogelijk sportmogelijkheden te geven. Net omdat ik weet hoe belangrijk het is voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Daarnaast neem ik veel (kritische) kennis vanuit mijn studies mee.

Hoe was je eerste ervaring met de gevangeniscontext?

Het is natuurlijk een speciale werkplek. Maar de eerste kennismaking was zeker positief. Ook omdat je snel andere collega’s leert kennen die met dezelfde doelstellingen de gevangenis binnenkomen.