Dat 2020 een bijzonder moeilijk jaar was voor onze organisatie is een understatement. De impact van de coronacrisis op onze werking was -en is nog steeds- immens groot, ons groepsaanbod sport en cultuur werd on hold gezet, de kloof tussen gevangenis en buitenwereld werd zienderogen groter.

Toch bleven we niet bij de pakken zitten: onze functionarissen gingen op zoek naar alternatieve manieren om cultuur en sport bij gedetineerden te brengen, en dankzij het aanwezige gevangenispersoneel lukte dat vaak. Tussen de lockdowns door ontstonden er onverwacht mooie samenwerkingen en werd er achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe projecten. We gingen door in omstandigheden die we nog nooit hadden meegemaakt.

We doopten ons jaarverslag over dat moeilijke jaar dan ook ‘Doorgaan in een sprakeloze tijd’. Nog minder dan vorig is het een opsomming van doelstellingen, projecten en activiteiten. Via interviews met medewerkers, partners, vrijwilligers en gedetineerden toont dit jaarverslag de impact van de crisis op wie werkt en leeft in de gevangenis. Bovenal zijn het verhalen over creativiteit, veerkracht en een ongelofelijk doorzettingsvermogen. Zoals een van onze gesprekspartners het samenvat: ‘2020 heeft veel deuren gesloten, maar heeft er zeker ook een paar voor ons geopend.’

De verhalen worden vervolledigd met kerncijfers per gevangenis en onze jaarlijkse infographic.

Benieuwd naar de thema’s, de interviews en de cijfers? Downloaden kan via onderstaande links: