Tijdens de zomermaanden konden we al even opnieuw proeven hoe het voelt om activiteiten te organiseren binnen de gevangenismuren. In verschillende gevangenissen genoten gedetineerden opnieuw van een groepsaanbod sport en cultuur, vaak in openlucht op de wandeling.

En of het nu om een concert, een sportactiviteit of een graffiti-workshop ging, het deed enorm deugd! Na meer dan een half jaar zonder groepsactiviteiten konden we eindelijk weer geleidelijk starten met een groepsaanbod sport en cultuur binnen de gevangenis. Voor de gedetineerden was het enorm belangrijk om opnieuw te kunnen sporten met medegedetineerden en samen te kunnen deelnemen aan culturele activiteiten.

And Then Came Fall in de gevangenis van Dendermonde

Met de start van het nieuwe schooljaar in september 2021 schakelden we nog een versnelling hoger, terug naar een ‘normaal’ aanbod binnen de gevangenismuren: van fitness over creatieve ateliers en gitaarlessen tot yoga en omnisport op de wandeling. Enkele concrete voorbeelden:

  • In samenwerking met de Vlaamse Atletiekliga organiseerden we in de gevangenis van Merksplas een opleiding ‘Co-Runner’. Deelnemers leren daarbij in 2 halve lesdagen alle kneepjes om startende joggers te begeleiden in hun loopactiviteiten. Ook medewerkers van zorgwerkingen, sportstagiairs en sportpba’s konden zich inschrijven. Via deze weg geven we mee een impuls aan duurzaam loopplezier.
  • Nu externe sportploegen eindelijk weer de gevangenis binnen mogen, werd in Oudenaarde meteen de deur opengezet voor tafeltennisclub QLT Gent C. Zij namen het op tegen TTC Welfare, een ploeg van gedetineerden die lid is van de Vlaamse Tafeltennisliga (VTTL) en speelt in de provinciale afdeling 1D veteranen. Op een wedstrijddag wordt een aantal individuele wedstrijden gespeeld en één dubbelspel. In totaal staan er 4 wedstrijden gepland in het najaar, en nog eens 4 in het voorjaar.
  • Evelien van Atelier E. trok naar Leuven Centraal voor een workshop handlettering. Je leest haar enthousiaste verslag hier.
  • Zowel in de gevangenis van Dendermonde als die van Antwerpen vonden muziekconcerten plaats. Op 25 september speelde And Then Came Fall een gesmaakte set in Dendermonde, terwijl coverband J-Red enkele weken eerder te gast was in Antwerpen. Een verslagje van And Then Came Fall lees je hier.

Het enthousiasme rond de heropstart is meestal groot, anderzijds worden we ook geconfronteerd met een aantal uitdagingen. Verschillende groepslokalen kunnen niet gebruikt worden bij gebrek aan ventilatiemogelijkheden, organisatorische aspecten moeten opnieuw worden afgestemd met lokale directies en/of personeel enz. Toch kijken we positief naar de nabije toekomst en zijn we volop bezig met de voorbereiding van het volgende werkjaar.