Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beslisten we op 13 maart om met onmiddellijke ingang al onze activiteiten in de gevangenissen te annuleren tot en met 3 april 2020. Intussen werd dit verlengd tot 3 mei.

Onze cultuur- en sportfunctionarissen werken thuis en verwittigden alle lesgevers, vrijwilligers en partners die mee ons aanbod van sport en cultuur realiseren. Ons secretariaat in Heverlee is voorlopig niet bereikbaar via telefoon. Alle medewerkers blijven wel bereikbaar via mail. Klik hier voor alle e-mailadressen. 

Overleg, intern of met partners, vindt plaats via skype of andere online tools. We volgen de maatregelen en instructies van de overheid op en passen de werking van onze organisatie zo goed mogelijk aan. 

Continuïteit verzekerd door gevangenispersoneel

Terwijl wij ons aanbod noodgedwongen op een lager pitje zetten of in de mate van het mogelijke aanpassen, blijft de continuïteit in de gevangenissen gegarandeerd. Dit dankzij de inzet van medewerkers van justitie en hulp- en dienstverlening die zelfs in deze moeilijke omstandigheden elke dag aan de slag zijn in de gevangenis.

Alternatief aanbod 

Deze continuïteit liet ons toe op zoek te gaan naar alternatieve manieren om cultuur en sport in de gevangenis te brengen. Een kleine greep uit het aanbod: 

 • Bibwerking
  De toegang tot boeken, muziek en films kan in crisissituaties een groot verschil maken. Verschillende gevangenissen en openbare bibliotheken doen momenteel hun best om op de een of andere manier de bibwerking in de gevangenis te garanderen. Via rapportbriefjes, bibbezoek in kleine groepjes en beperkt in tijd, levering van boeken op cel door de ‘bibfatik‘, het ontsmetten van ontleende materialen enz. kunnen veel gedetineerden op dit moment toch even hun gedachten verzetten met een boek, cd of film.
   
 • Sportworkouts & –challenges
  Onze sportfunctionarissen verzamelden allerlei workouts en challenges die gedetineerden makkelijk op cel kunnen uitvoeren. Ze kunnen hiervoor o.a. terugvallen op de gratis online sportsch
  ema’s van Darebee.
   
 • Fit@cell
  In 2004 lanceerden we het boek ‘Fitness tussen muren’, speciaal geschreven op maat van gedetineerden. In 2016, lanceerden we met de dvd Fit@Cell een nieuw programma om gedetineerden te stimuleren meer te sporten en te bewegen op cel. Ook hierop kunnen gedetineerden terugvallen om in volle coronatijd hun conditie op peil te houden.

 • Yoga en ontspanningsoefeningen
  Ook rustigere vormen van beweging en ontspanningsoefeningen kunnen soelaas brengen in tijden van crisis. We zorgen ervoor dat gedetineerden toegang hebben tot verschillende yogaroutines en het boekje ‘Rust op cel’,
  boordevol technieken en oefeningen om hoofd en lichaam tot rust te brengen.
 • Creatieve opdrachte
  Onze cultuurfunctionarissen halen alles uit de kast om gedetineerden de komende weken de nodige creatieve afleiding te bezorgen: denkspelletjes, puzzels, breinbrekers, kleurplaten, … Ze stelden verschillende bundels en ontdekkingspakketten samen zodat elke gedetineerde aan de slag kan.
 • Gitaarles
  Muziek verzacht de zeden, zeker in moeilijke periodes. De gitaarlessen zijn dan misschien geannuleerd, oefenen op cel kan nog wel. Zowel voor beginners als voor gevorderden voorzien we een handleiding, basisakkoorden en partituren.