Groen hoort thuis aan beide kanten van de tralies. Daarom zetten we samen met CAW Oost-Vlaanderen een eerste stap naar de duurzame vergroening van de gevangenis van Oudenaarde. Met dit groenproject willen we het welzijn van gedetineerden en alle bezoekers van de gevangenis van Oudenaarde verruimen.

De gevangenissen in België bieden een prikkelarme, versteende en harde omgeving die weinig bevorderlijk is voor welzijn, gezondheid en re-integratie. Geïnspireerd door de lessen van het Vlaamse Bouwmeesterproject ‘Zuurstof voor de gevangenis’ en de ervaringen van collega’s in de gevangenissen van Wortel, Brugge, Hasselt en Leuven Centraal lanceren we ‘Groen achter tralies’.  

In een eerste fase hechten we belang aan participatie, begeleiding en ondersteuning om zo te komen tot een duurzame groenstructuur binnen de gevangeniscontext. Maar dat kunnen we niet alleen! Voor dit project werken we samen met alle partners die in de gevangenis aanwezig zijn zoals het CAW, Vocvo, de Vlaamse hulp- en dienstverlening in het algemeen en de federale overheidsdienst justitie. 

Buurtbewoners en vrijwilligers zetten samen met gedetineerden in op het ontwerp en onderhoud van de tuinen. 

Dit willen we veranderen 

Voor bezoekers van de gevangenis kunnen de kale binnenmuren intimiderend overkomen. De buitenruimte bestaat momenteel uit een verhard pleintje. Deze willen we herinrichten tot het groene visitekaartje van de gevangenis. En de binnentuin voor kinderbezoeken willen we renoveren tot een kindvriendelijke omgeving, zodat gedetineerden met hun kroost tussen bloemen en planten hun banden steviger kunnen aanhalen. Ook de binnentuin voor familiaal bezoek verdient een make-over. 

Doneer een stukje tuin! 

Omdat we hiervoor wel wat hulp kunnen gebruiken, lanceren we een crowdfundingactie via het Streekfonds Oost-VlaanderenDankzij jouw bijdrage kunnen we al heel wat leuke zaken planten: 

  • 5 m² bloemenweide (5 euro) 
  • 3 varens (10 euro) 
  • een heester (25 euro) 
  • een zitstronkje (40 euro) 
  • wilgentakken voor een wilgenhut (65 euro) 
  • een lange picknicktafel (200 euro) 
  • een klimboom (350 euro) 
  • een speelboom (1.300 euro) 

Wist je dat vanaf 40 euro je gift fiscaal aftrekbaar is? Voor een gift van 100 euro krijg je maar liefst 45 euro terug! 

Koop een plant en geef zuurstof aan de gevangenis via:

Groen achter Tralies | Streekfonds Oost-Vlaanderen (streekfondsoostvlaanderen.be)