Acht mannen, acht fotocamera’s. Binnen de muren van de gevangenis van Hasselt gingen acht gedetineerden met hun camera op zoektocht. Onder begeleiding van een professionele fotografe legden ze het leven in de gevangenis vast. De resultaten van het project waren te bewonderen tijdens Kunstennacht 2023 op donderdag 11 mei.  

Van een tikkende secondewijzer over een brief in wording tot een schaakbord dat klaarstaat voor de openingszet: ondanks alle beperkingen in ruimte en bewegingsvrijheid werd SHOOT! een ontroerende fotoreeks over wachten, vrij zijn, de tijd doorbrengen, hopen en (niet meer) herinneren. En dat is precies wat de deelnemers wilden tonen: hoe het leven écht is in de gevangenis. Eerst en vooral aan familie, maar zeker ook aan de bredere samenleving, want nogal wat mensen lopen rond met een totaal verkeerd beeld van het leven binnen de muren. 

Eigenaarschap en talentontwikkeling

Nele Vanderstraeten, sport- en cultuurfunctionaris De Rode Antraciet: Het intitiatief ontstond midden 2022 vanuit het activiteitenteam van de Drugvrije Afdeling. Zo’n A-team neemt zelf het heft in handen om vrije tijd zinvol in te vullen via allerlei projecten en activiteiten. Met De Rode Antraciet zetten we volop in op dat eigenaarschap, op de mens achter de feiten en op talentontwikkeling. SHOOT! heeft onze verwachtingen op alle vlakken overtroffen, we zijn nu nog meer overtuigd van de meerwaarde van kunst en cultuur binnen de gevangenismuren.”

Begin december 2022 ging het project effectief van start. Freelance fotografe Mies Cosemans gaf de deelnemers een basis fotografie mee. Daarmee gingen ze al experimenterend aan de slag, elk op zoek naar het verhaal dat ze wilden vertellen. Twee maanden lang kwamen ze om de twee weken samen met Mies, om de gemaakte foto’s te bekijken en te bespreken. In een paar afsluitende workshops kregen de deelnemers nog de finesses mee van fotobewerking.

Mies: “Ik ben fier op dat groepje mannen, ze vertellen hun verhaal elk op hun eigen manier. Of: hoe kunst en creativiteit soms echt een verschil kunnen maken.”

Het project SHOOT! kwam tot stand i.s.m. Avansa Limburg en CAW Limburg en met ondersteuning van de gevangenis van Hasselt.  

SHOOT! kon ook rekenen op veel mediabelangstelling. Ga naar het overzicht: Fotoproject SHOOT! | Gevangenis Hasselt – De Rode Antraciet