In 2004 lanceerden we het boek ‘Fitness tussen muren’, speciaal geschreven op maat van gedetineerden. In 2016 lanceerden we met de dvd Fit@Cell een nieuw programma om gedetineerden te stimuleren meer te sporten en te bewegen op cel. Vier jaar later, met een duwtje in de rug door de coronacrisis, maken we de workouts van de dvd beschikbaar voor gedetineerden in heel Europa.

Voorjaar 2020: om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beslissen we om al onze activiteiten in de gevangenissen voor onbepaalde tijd te annuleren. We volgen de maatregelen en instructies van de overheid op en passen de werking van onze organisatie zo goed mogelijk aan. Wel gaan we op zoek naar alternatieve manieren om cultuur en sport in de gevangenis te brengen. Een daarvan is de dvd Fit@Cell, in 2016 reeds verschenen, maar nu het middel bij uitstek om gedetineerden toch nog te laten bewegen.

De dvd laat gedetineerden toe zelf een work-out samen te stellen op hun eigen niveau (beginner – gevorderde – expert). De dvd bevat verschillende warm-ups, oefeningen voor het bovenlichaam, oefeningen voor het onderlichaam, cool-downs en sportieve tips. Het grote voordeel van de Fit@Cell-dvd ten opzichte van het boek is dat de videofragmenten ook kunnen worden gebruikt door mensen die minder taalvaardig of anderstalig zijn.

Vandaar dat we nu ook de stap hebben gezet om de workouts te verspreiden via ons Europees netwerk. Op die manier kunnen gedetineerden in alle Europese gevangenissen de oefeningen gebruiken om fit te blijven in een periode waarin gezamenlijke sportactiviteiten onmogelijk zijn. De workouts zijn te vinden via de website van EuroPris (The European Organisation of Prison and Correctional Services) of via onderstaande link:

Fit@Cell Workouts