Geef een klassiek meesterwerk in handen van een co-creatief gezelschap binnen de muren en wat krijg je? Een FAUST-bewerking zoals je er nog nooit eentje gezien of gehoord hebt! In Leuven Centraal gingen gedetineerden aan de slag met het Faustverhaal onder begeleiding van kunstenaarscollectief KNEPH. Het resultaat is een theaterfilm met schaduwspel, tekenanimatie, zang, maskers en eigen teksten.

De Faust-figuur behelst de mythe van de moderne mens: de honger naar meer kennis, meer manipuleren, meer controle, meer macht, meer eigendom, meer ik-ik-ik, … dit ontketent een drama dat de mens over zichzelf afroept. Leven we in een Apocalyps? Schuld en onschuld, rationaliteit en irrationaliteit, wetenschap en magie, goed en kwaad, liefde en lijden, ‘ware’ kennis, de zoektocht naar geluk, …

De groep engageerde zich voor een artistiek proces en bepaalde zelf hoe de universele thema’s vertaald worden naar een eigentijdse opvoering. Er werd geëxperimenteerd met schaduwbeelden en stopmotionfilmpjes. Een zangpedagoge bereidde met enkele deelnemers de gezongen passages voor.

Hun reacties op het hele maakproces spreken alvast boekdelen:

“Faust betekent voor mij: mezelf zijn zonder dat iemand mij uitlacht. Het wederzijds respect van alle deelnemers voor elkaar. Mezelf ontplooien en groeien naar meer sociaal contact en artistiek inzicht. De goede en warme begeleiding van Ilse, Theo en Douwe van KNEPH. Tijdens het project vind ik rust, plezier, vriendschap, respect en warmte.” (deelnemer G.M.)

“Wat een fijne en veilige sfeer! Iedereen mag zichzelf zijn, mag mens zijn. We leren onszelf uitdrukken op verschillende manieren in beeld en klank. Je ziet iedereen zoeken en proberen, je leert op elkaar inspelen en je beseft hoe anders iedereen naar elkaar kijkt. We krijgen steeds meer respect voor de talenten van de ander. Ik was verbaasd te zien hoe mijn medemensen met zo weinig middelen en externe mogelijkheden zichzelf zo kunnen doen groeien. Met een klein duwtje van buitenaf kunnen ze ook vertrouwen op deze groei waardoor het leven weer een boost en zin krijgt.” (zangpedagoge en deelnemer Annick)

“Alle activiteiten, het maken van de bijzonder mooie maskers, het zingen, dansen, acteren, vormgeven… doe ik met al mijn positieve inzet en ik geniet ervan met volle teugen.” (deelnemer E.V.)

“Iedereen heeft andere visies en andere opvattingen. Deze helpen om elkaar te inspireren, eventjes anders te willen kijken en te ervaren. Out of the box… Nieuwe grenzen opzoeken, verleggen en nieuwe wijsheden en kennis vergaren.” (deelnemer Tom)

Op maandag 2 oktober kende FAUST I zijn première op het Colorafestival. De theaterfilm werd vanuit Leuven Centraal gelivestreamed voor het publiek in CC Oratoriënhof. In de gevangenis zelf worden in de loop van oktober nog drie voorstellingen georganiseerd voor medegedetineerden, gevangenispersoneel en genodigden.

Daarna is het uitkijken naar het vervolgtraject: de creatie van een multimediale tragikomedie FAUST II / A FOOL’S PARADISE IS A WISE MAN’S HELL.