ZINE ZINE is een magazine gemaakt voor en door de bewoners van de Nieuwe Wandeling. Samen met printatelier Topo Copy en het museum voor hedendaagse kunst S.M.A.K. organiseerden we een project in de gevangenis van Gent waarbij gedetineerden publicaties maakten die in de gevangenis en daarbuiten worden verspreid.

Terwijl de 2de editie omwille van  corona nog via postpakketten verliep, kon afgelopen voorjaar de 3de editie opnieuw plaatsvinden in de gevangenis zelf. Deze keer maakten de deelnemers een collage in zeefdruk op A2 formaat (42 x 59,4 cm), waarbij ze zich lieten inspireren door het werk van de Amerikaanse popartkunstenaar Robert Rauschenberg. 

Tijdens een eerste workshop gingen deelnemers samen met Topo Copy op zoek naar beelden, knipsels in oude magazines en boeken voor een eigen collage. Ook kregen ze al een demonstratie van het drukproces dat ze zelf gingen toepassen in de volgende workshop.

Alle gemaakte posters werden achteraf in oplage gedrukt en gebundeld als magazine. Het magazine werd enkele weken na de workshops al verdeeld binnen en buiten de gevangenis.

Lees meer over de vorige editie van ZINE ZINE:

ZINE ZINE #2 – De Rode Antraciet

Lees het interview met Hidde Van Schie, S.M.A.K.-medewerker en coördinator van S.M.A.K. Beweegt en Jonas Nachtergaele van Topo Copy:

ZINE ZINE: Gedetineerden maken eigen magazine in de gevangenis van Gent – De Rode Antraciet

Fotogalerij:

(c) Jonas Nachtergaele