De afgelopen jaren bezochten kleine groepjes leerlingen van het Secundair Kunstinstituut (SKI) samen met een aantal van hun docenten de gevangenis in Gent. De gedetineerden werden uitgenodigd om samen in boeken te tekenen. Het uitgangspunt van het project was om gedetineerden van de gevangenis Gent en leerlingen van SKI al tekenend met elkaar in contact te brengen. De drager voor deze dialoog waren 25 lege schetsboeken.

In samenwerking met uitgeverij Hannibal werd een selectie van de tekeningen gebundeld in het boek ‘Prison Drawings’. Het boek toont een enorme diversiteit aan indrukken, impulsen, stijlen en thema’s. Het is ook het indrukwekkende resultaat van de tweeëndertig workshops die zijn georganiseerd en waar in totaal bijna vijfhonderd mensen aan hebben meegetekend.

Dit boek wordt voorgesteld in S.M.A.K. op donderdag 6 juni 2019 tijdens de talkshow die handelt over de S.M.A.K.-projecten met gedetineerden.

PRAKTISCH

Van zondag 19 mei tot 14 juli 2019 kan je nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘The Borderline Books’ in het paviljoen van S.M.A.K. Beweegt. De tentoonstelling toont de boeken met tekeningen van de gedetineerden en jongeren. Daarnaast geeft deze expo ook een inkijk in de belevingswereld van de bewoners van de gevangenis in Gent en van de jonge aanstormende kunstenaars van het Secundair Kunstinstituut (SKI).

The Borderline Books is een samenwerking tussen S.M.A.K., het Secundair Kunstinstituut, De Rode Antraciet en de gevangenis Gent.

Met tekeningen van Bram Van Meervelde, Tom Polo, Jean-Marie Bytebier, Wouter Feyaerts, Ilse Roman, Julia Samsonova, Erik Reynaerts, Sam Vanderveke, Ignace Van Ingelgom, Sacha Eckes, Marnix Everaert, Marnix De Bruyne, Frederik Heyman, Rudolf De Greef, Winnie Bauwens, Hidde van Schie, Luc Dondeyne, Werner Mannaers, Ronny Delrue, Koen Deschuyter, Ruben De Somer, Martha Verschaffel, Joris Thys, Bert Joostens, Wouter Viaene, Sofie Vandaele, Samira El Khadraoui, Saar De Buysere, Gerben Gysels, Milosz De Dijn, Jolien Van der Meeren, Robbert Van Wynendaele, Mert Sen, Kristof Van Heeschvelde, Nicoline van Stapele & William Philips, leerlingen van het Secundair Kunstinstituut en gedetineerden van de Gevangenis Gent.