In de gevangenis kijkt men meestal niet uit naar het zomerseizoen. Het structurele personeelstekort wordt tijdens die periode immers nog voelbaarder. Ook in Merksplas werd er afgelopen vakantie een zomernoodplan opgesteld waardoor er geen extra bewegingen mogelijk waren voor activiteiten. CAW de Kempen en De Rode Antraciet bleven niet bij de pakken zitten en namen een aantal gemotiveerde gedetineerden onder de arm om hier een antwoord op te bieden.

Het activiteitenteam, kortweg A-team, van Merksplas werd een feit. Vijf mannen van het paviljoen A/A-bis namen de touwtjes in handen om te kijken wat ze wél nog konden doen en organiseerden de ‘Chatar League’, een voetbaltornooi genaamd naar een populaire rund-gevogelteworst op de kantinelijst.

Een wedstrijdschema werd opgemaakt, ploegen verdeeld en namen bedacht: FC gevaarlijke, FC Maroc, Bom Ba Klak, Den bak is kak, …. Aan creativiteit en humor bij deze mannen geen gebrek! Twaalf ploegen gingen de uitdaging aan speelden 16 wedstrijden om te bepalen wie er naar de halve finales mocht.

Andere regels, originele prijzen

Een voetbaltornooi ‘in den bak’ verloopt volgens de regels van ‘bakvoetbal’. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de keeper op één been moet staan bij penalty’s en als alle ballen over de draad zijn verdwenen, dan verliest degene die ze erover heeft geschopt. Over de prijs voor de finalisten hoefde ook niet lang nagedacht te worden: snoepzakken van het Kruidvat moesten het zijn!

Dankzij de inzet en het enthousiasme van het A-team en de sportiviteit van alle deelnemers werd de eerste Chatar League een echt succes. Het A-team is blij met zijn prestatie en staat te popelen om nieuwe activiteiten uit te denken en te organiseren… wordt vervolgd!