Sport 2018-06-06T14:56:46+00:00

De mogelijkheden tot beweging en sport zijn in een gevangenis zeer beperkt. De behoefte aan beweging is nochtans heel groot: met uitzondering van de wandeling en het werk, zitten veel gedetineerden immers continu in hun cel.

De federale basiswet gevangeniswezen geeft gedetineerden nochtans het recht op “lichamelijke oefeningen en sport gedurende ten minste twee uren in de week en recht op een dagelijkse wandeling of een andere recreatieve activiteit van minstens één uur in de buitenlucht”.

Op dit moment waarborgt geen enkele gevangenis in Vlaanderen of Brussel dit recht. Er is in elke gevangenis een aanbod aan sport- en beweegactiviteiten (bijvoorbeeld fitness of voetbal), maar dat blijft bijzonder beperkt en de vraag is groter dan het aanbod.

Het belang van sport en beweging is nochtans niet te onderschatten. Door sport binnen te brengen in de gevangenis zorgen we niet alleen voor een uitlaatklep, maar misschien ook voor een hobby waar gedetineerden na hun gevangenisstraf een houvast in kunnen vinden bij hun terugkeer naar de maatschappij.

Filter - Alles
Atletiek
Balsporten
Body & mind
Buitenploegen
Dans
Doping
Fitness
Participatie
Sport
Uncategorized
Wielrennen