Wie zijn eigenlijk de mensen die in de gevangenis ons sportaanbod concreet vormgeven en al hun expertise en creativiteit inzetten om gedetineerden in beweging te zetten? Vanaf nu laten we elke maand een van onze sportlesgevers aan het woord, en peilen we naar hun motivatie, hun eerste kennismaking met de gevangenis, de uitdagingen en successen.

Als derde in deze reeks lees je het verhaal van Marloes. Zij geeft yogales aan gedetineerden in de gevangenis van Turnhout.  

Hoe kwam je als lesgever terecht in de gevangenis?

Na een pleidooi van topadvocaat Jef Vermassen voor yoga en meditatie in Belgische gevangenissen (VRT, Reyers Laat, dd. 12 december 2011) kón ik niet anders dan me beschikbaar stellen via een oproep op Facebook. Dankzij de tussenkomst van één van mijn studenten in die tijd, werk ik sindsdien met gedetineerden, beklaagden en geïnterneerden, in groep en soms individueel.

De meeste ervaring heb ik opgedaan in de gevangenis van Turnhout, maar ik ben ook bekend met het Penitentiair Schoolcentrum van Hoogstraten. Sinds de opening van het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen ben ik ook daar regelmatig te vinden.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen les geven buiten en binnen de gevangenis? Waarin verschilt jouw aanpak?

In detentie heb je nauwelijks privacy. Mensen worden voortdurend met zichzelf en vooral met de hectiek van hun denken geconfronteerd. Door hier aandacht aan te geven wordt het groter, gepieker komt dan ook veel voor. Slapen heeft in detentiecentra niet de kwaliteit waardoor het denken (tijdelijk) kan worden ‘verlicht’. Omdat gevangenen vaak geen idee hebben hoe ze om kunnen gaan met een overdaad aan prikkels manifesteren de gevolgen zich ‘naar buiten’.

Dit komt overeen met wat ik hoor en zie in het contact met gedetineerden. Aanvankelijk kunnen deelnemers moeilijk stilzitten, ze geven aan slecht te slapen, ze zijn ongedurig en reageren alert op geluiden in en buiten de ruimte, ze kunnen zich moeilijk concentreren en de ogen sluiten is voor veel mensen niet comfortabel. Ik zie veel gevallen van chronische hyperventilatie.

Maar afgezien daarvan is het werken met mensen in detentie niet zo verschillend van het andere roepingswerk dat ik doe. Het effect van een fysieke gevangenis heeft veel overeenkomsten met het gevangen gehouden worden in een mentale en/of emotionele staat.

Welke reacties krijg je zoal van gedetineerden die aan jouw lessen deelnemen? 

De bereidheid is groot. Er is veel motivatie om meer rust te ervaren en zichzelf te leren beheersen. Mensen komen bijvoorbeeld naar me toe met de vraag: ‘Kun je me helpen om mijn agressie te leren beheersen? Heb je een oefening om me te helpen ontspannen? Wat moet ik doen als ik moeite heb met ademen?’

Met een van de deelnemers sprak ik over zijn rugpijn. Ik gaf hem oefeningen om die te verminderen. Ook gaf ik hem tips om de kwaliteit van zijn slaap te verbeteren. Hij uitte zijn dankbaarheid en gaf aan dat hij graag verderging met de yoga. Een andere man, die zwaarmoedig op mij overkwam, ontdooide na een zwijgzaam begin.

Toshi, een deelnemer in de gevangenis van Turnhout, schreef een mooie getuigenis die nu op mijn website staat. Daarin vertelt hij over zijn eerste kennismaking met yoga, de negatieve emoties en gebeurtenissen waaronder hij gebukt ging en hoe de lessen, onze gesprekjes en verdere begeleiding hem langzaamaan weer positieve energie en ondersteuning gaven bij zijn toekomstige stappen naar de ‘buitenwereld’.

Wat haal je zelf uit deze job en uit deze specifieke context?

Het is een absolute passie geworden om mensen in detentie vrijheid te laten ervaren. Ik voel me sowieso aangetrokken tot mensen aan de rand van de maatschappij. Niet als wereldverbeteraar. Ik word niet gedreven door medelijden, maar door een rotsvast vertrouwen in het zelfgenezend en transformerend vermogen van mensen. Ik wil dat mijn leven betekenisvol is, voor mezelf en anderen en dat is mijn drijfveer!

Meer lezen over Marloes’ yogapraktijk:

FREE2B

https://free2b.eu/free2b-moves-people-in-prison/

YOGA & AYURVEDA COACHING

https://www.yogacoaching.be/

Benieuwd naar onze andere sportlesgevers?

Lees ook het verhaal van begeleidster van het sportief kinderbezoek Amelie, beweegcoach Lynn, en bootcampcoach Tessa.