Een Kamer Voor Jezelf | Poëzieweek Sint-Gillis

Van 4 t.e.m. 10 november organiseerden we in de gevangenis van Sint-Gillis voor de derde keer een poëzieweek. Groepsactiviteiten waren, gezien de moeilijke omstandigheden, niet mogelijk. Noch het tekenatelier (dat zorgde voor de illustraties bij de gedichten) noch de poëzieworkshops in de bibliotheek konden doorgaan. Daarom gingen we op zoek naar een alternatieve versie van de activiteiten. We kozen ervoor om de gedetineerden te inspireren via twee verschillende bundels, één met tekeningen en één met gedichten. Gedetineerden die interesse hadden om deel te nemen, ontvingen de bundels via hun celdeur.  Vervolgens kregen ze een week de tijd om iets te tekenen of te schrijven en hun bijdrage in te zenden.

Toonmoment & voorstelling dichtbundel

Alle illustraties en gedichten werden verzameld, geredigeerd en doorgestuurd naar een grafisch ontwerper die er een mooi geheel van maakte. Het uiteindelijke resultaat, een geïllustreerde poëziebundel, werd op 10 december voorgesteld tijdens een toonmoment in de bibliotheek van de gevangenis. De deelnemers werden in de bloemetjes gezet, konden hun ervaringen delen en hun eigen gedichten voorlezen. Ook slam poet Hind Eljadid was van de partij en deed zijn ding met enkele teksten.

Voor dit poëzieproject werkten we samen met Brusselleer (Centrum voor Basiseducatie Brussel), de Sint-Gillisschool en de gevangenis Sint-Gillis.

Je kan de dichtbundel digitaal downloaden via deze link. Wil je graag een printexemplaar ? Contacteer Joëlle (joelle.kermarrec@derodeantraciet.be ) of Sarah (smichielsen@stgillis.brussels).

2019-12-17T09:56:06+00:00