Opening expo ‘The Borderline Books’

Van zondag 19 mei tot 14 juli 2019 loopt de tentoonstelling ‘The Borderline Books’ in het paviljoen van S.M.A.K. Beweegt. De tentoonstelling toont de boeken met tekeningen die de gedetineerden en jongeren van het Secundair Kunstinstituut (SKI) samen maakten. Daarnaast geeft de tentoonstelling een inkijk in de belevingswereld van de bewoners van de gevangenis in Gent en van de jonge aanstormende kunstenaars van SKI. 

Het uitgangspunt van het project was om gedetineerden van de gevangenis Gent en leerlingen van SKI al tekenend met elkaar in contact te brengen. De drager voor deze dialoog waren 25 lege schetsboeken. Om de vier weken bezochten kleine groepjes leerlingen samen met een aantal van hun docenten de gevangenis en nodigden de gedetineerden uit om samen met hen, in de boeken te tekenen. 

Per workshop namen ongeveer zestien mensen deel. De vraag aan de tekenaars was om op elkaars tekeningen te reageren. Op deze manier ontstond er in de boeken een visuele uitwisseling tussen de deelnemers; een kleurrijke dialoog in tekeningen.

De ene helft van de boeken bleef tussen de workshops door in de bibliotheek van de gevangenis zodat gedetineerden die interesse hadden ook op cel konden verder tekenen. De andere helft van de boeken ging terug naar de school.  

The Borderline Books is een samenwerking tussen S.M.A.K., het Secundair Kunstinstituut, De Rode Antraciet en de gevangenis Gent. Winnie Bauwens legde deze bijzondere samenwerking vast en maakte een korte documentaire die ook tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn.    

PRAKTISCH:

  • Vernissage tentoonstelling ‘The Borderline Books’ op zondag 19 mei 2019 om 11:00. 
  • De tentoonstelling loopt van 18 mei tot 14 juli 2019. 
  • De boekpresentatie Prison Drawings gaat door op donderdag 6 juni 2019 om 20:00 (tijdens de nocturne). Meer info daarover vind je hier
2019-09-30T09:19:35+00:00