MC Scale in de gevangenis van Turnhout

De voorbije 2 weken gaf Kris Strybos – aka MC Scale – hiphopworkshops in de gevangenis van Turnhout. We vroegen hem om zijn ervaring neer te schrijven:

“Turnhout was niet de eerste gevangenis waar ik een workshop gaf en het zal ook niet de laatste zijn als het aan mij ligt.

Tropisch warm was het in de kapel waar ik mijn materiaal opstelde om 8 heren van een workshop Hip Hop te voorzien. 

De workshop werd in 2 sessies gegeven. Een eerste sessie waarin ik op zoek ging naar de gasten hun interesses (beats beluisteren en selecteren, teksten voordragen). Tijdens de tweede sessie werden er tracks opgenomen met mijn mobiele studio. Niet evident in een galmende ruimte en met een gewenste stilte bij elke opname.

Toch was de groep zeer respectvol en hadden we tussen de opnames door gesprekken over bv. het woord ‘Nigger’ en het gebruik daarvan in teksten. Voor zulke dingen maak ik graag plaats tijdens een workshop. 

Het resultaat mag dan misschien niet voldoen aan de hits van tegenwoordig, toch merk ik dat deze workshops de gedetineerden deugd doen. Een uitlaatklep om U tegen te roepen. 

Persoonlijk denk ik dat individuele sessies nog meer resultaat zouden opleveren. Bij vele gedetineerden merk ik dat ze – eens er een klik is met iemand die hun leefwereld kent – erg opgaan in de workshop. Ik leerde hen tips en tricks om een goede song te schrijven, de basis van beatboxen en hoe ze hun stem beter kunnen gebruiken. Tussen de lijnen steek ik wat van mijn levenswijsheid in hun rugzak.

Met omhelzingen en high fives sluiten we af. 

Empathie is iets wat ik hoog in het vaandel draag en graag doorgeef in de hoop dat ze daaraan denken als ze terug buiten de muren staan.

Merci De Rode Antraciet. 

Nog van dat.”

– Kris “Scale” Strybos –

 

 

2018-09-06T07:21:27+00:00