Diefstal, overspel, burenruzies,… het zijn voorvallen waar de Leuvense schepenbank eeuwenlang over oordeelde. De verhalen van toen zijn perfect bewaard gebleven in het Leuvens Stadsarchief.  Vandaag telt dat archief 1128 registers, goed voor 950.000 bladzijden vonnissen en uitspraken. In 2009 ging het Stadsarchief van start met het project Itinera Nova. Doel van dat project is om al deze documenten te  digitaliseren en online beschikbaar maken

Het project maakt gebruik van de modernste technieken en bestaat uit een gemeenschap van meer dan 50 vrijwilligers, die zich in hun vrije tijd inzetten om deze handgeschreven registers folio per folio in te scannen en te transcriberen.

    

Samenwerking met Leuven-Centraal

Sinds 2017 participeren ook gedetineerden uit de gevangenis van Leuven-Centraal in het project. Buiten de muren maken de vrijwilligers gebruik van een onlinetool om hun teksten in te geven. In de gevangenis gebruiken de gedetineerden een speciale offlinetool op de computers in het computerlokaal, op maat ontwikkeld in Keulen voor het Stadsarchief.

De vrijwilligers zorgen in grote mate zelf voor de concrete invulling en de werking van dit pilootproject met de gedetineerden. Twee vrijwilligers vormen sinds 2018 het begeleidingsteam. Wekelijks gaan ze bij de gedetineerde vrijwilligers langs voor een cursus, ondersteuning en hulp. Op deze manier wil het project een outreachende bijdrage leveren en de gedetineerden het gevoel geven dat ze deel uitmaken van een ‘community’.

Ontdek het Stadarchief al wandelend

Je kan alle verhalen uit de Schepenbankregisters nu ook ontdekken tijdens een wandeling in de stad langs plaatsen waar de feiten zich hebben afgespeeld. Sommige locaties bestaan nog altijd, andere zijn verdwenen door de eeuwen heen en nog andere zijn voorlopig onbekend. De wandelgids is te verkrijgen bij Toerisme Leuven of het Stadsarchief Leuven. Meer info via deze link.

Meer lezen over het project Itinera Nova kan via onderstaande links:

itineranova.be

schepenbankregisters.be

faro.be