Expo ‘Kracht van Kwetsbaarheid’

Tussen 9 en 18 mei 2019 kon je in Hasselt gaan kijken naar de expo Kracht van Kwetsbaarheid’. De expo toonde het resultaat van een sociaal-artistiek project met mensen binnen en buiten de gevangenis. Ongeveer 60 mensen, waaronder een 40-tal gedetineerden uit de gevangenis van Hasselt, gingen op zoek naar de kracht van kwetsbaarheid in de kunst. 

Hun inspiratie? Die vonden ze bij de grote werken uit de kunstgeschiedenis. Een half jaar lang gingen ze aan de slag om zelf nieuwe creaties te maken. De deelnemers uit de gevangenis konden beschikken over drie creatieve ateliers: op de vrouwenafdeling, de mannenafdeling en de drugvrije afdeling. Buiten de gevangenismuren waren er twee ateliers: eentje in Hasselt en een in Genk. 

Gelijkwaardigheid van alle deelnemers was erg belangrijk doorheen het project. De deelnemers buiten de gevangenis werkten met dezelfde beperkingen als de gedetineerden. Allen werden ze begeleid door kunstenaars Annelies Van Camp, Stefaan Vermeulen, Evy Kennes en Marijke Willaert.  

In februari 2019 vonden ontmoetingsmomenten plaats tussen de gedetineerden en de burgers. Deze waren aanleiding om nog extra kunstwerken te makenHet geheel van alle creaties werd uiteindelijk door Marijke Willaert tot een tentoonstelling verwerkt.  

Op donderdag 9 mei was de expo onderdeel van de Hasseltse ‘Kunstennacht’. Twee groepen burgers konden de tentoonstelling die nacht bezoeken. Op vrijdag 10 mei waren er drie vernissages: eentje voor het personeel van de gevangenis en twee voor de familieleden en vrienden van de deelnemers. De tentoonstelling was daarna ook te zien buiten de muren, in Studio Stad te Hasselt en in het stadhuis in Genk. 

Het project ‘Kracht van Kwetsbaarheid’ is een organisatie van Vormingplus Limburg in samenwerking met De Rode Antraciet, FOD Justitie, VZW Het Steger, kunstenaarscollectief SLIB, Stad Hasselt, Stad Genk, met logistieke ondersteuning van Z33 en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Hasselt.  

2019-06-19T14:23:19+00:00