In de zomer van 2018 begon Ernando Sacharias, student aan de ROC Tilburg, aan een tweejarig stageparcours in de gevangenis van Oudenaarde. Hij werd begeleid door onze sportfunctionaris Heather Loontjens. Elke week gaf hij lessen badminton, crossfit, multisport en bodyfit aan gedetineerden, maar ook het gevangenispersoneel zette hij regelmatig in beweging. Door de coronacrisis werd zijn stageperiode helaas vroeger dan gepland afgesloten. Dat gaf hem dan wel weer de nodige tijd om uitgebreid terug te blikken.

Ernando: “Ik heb vooral hoogtepunten meegemaakt. Vooral wanneer ik merkte dat ik iets betekende voor een gedetineerde, deed dit me goed. Dat kon in kleine dingen zitten zoals bijvoorbeeld het (vaker) vragen om advies. Uiteraard was ik ook blij toen ik mijn examens positief afgerond had en complimenten kreeg van mijn begeleider en gedetineerden.”

“Minder goede momenten heb ik tijdens de stage weinig gekend. Uiteraard ontstonden er wel eens discussies tussen mij en gedetineerden of tussen mij en de bewaking, door miscommunicatie of een verschil in mening, maar dat houdt het ook uitdagend.”

“Moeilijkheden heb ik zeker gehad. Zo was het verschil in taal soms onhandig, want als Nederlander was ik voor gedetineerden niet altijd verstaanbaar.
Ook mijn aanpak bleek anders dan ‘normaal’ in België. Ik ben tamelijk direct en dat kon soms voor uitdagingen zorgen. Gelukkig kreeg ik van een aantal gedetineerden ook te horen dat ze dat juist fijner vinden.”

Leren improviseren

“In het begin was het moeilijk voor me om te improviseren wanneer dingen niet liepen zoals ik ze voorbereid had. Soms had ik bijvoorbeeld maar 3 deelnemers en een paar lessen later ineens 13. Het kon ook gebeuren dat ik les zou geven in de fitness en dat dat een half uur van te voren toch niet meer mogelijk was waardoor ik alle spullen naar een andere zaal moest verplaatsen. Uiteindelijk leerde ik rekening te houden met die onverwachte wijzigingen.”

“Ik heb ontzettend veel geleerd. Zowel op school als op stage zelf. Zo leerde ik beter omgaan met kritiek en zie ik het niet langer als commentaar, maar als iets waar ik van kan leren. En uiteraard heb ik ook meer geleerd over België en de mensen die er wonen.”

“Wat ik meeneem naar de toekomst is dat je blij moet zijn met wat je hebt. Als je gevangen zit heb je weinig, en toch zijn veel gedetineerden blij met wat ze hebben. Het valt me ook op welk negatief beeld mensen van gedetineerden hebben terwijl het gewoon mensen zijn die ooit een fout hebben gemaakt. Dat betekent niet dat zij niet slim of sociaal kunnen zijn of dat je geen serieuze gesprekken met ze kunt hebben.”

(c) Clever Little Doodle

Slimme (en minder slimme) oplossingen

“Het viel me op dat veel gedetineerden erg creatief zijn. Als ‘bioscoop’ gebruiken ze bijvoorbeeld een zwart doek dat vastzit aan markers en ijzerdraad.”

“Natuurlijk zijn er ook gedetineerden bij die dingen iets minder slim aanpakken. Zo dacht een van hen dat het slim was om een parkiet die uit ‘zijn’ cel was ontsnapt, terug naar binnen te jagen door een wc-rol te gooien. Ik wist zelfs niet dat ze parkieten in de gevangenis hadden! Toen er een op mijn schouder vloog was dat leuk én vreemd tegelijk (lacht).”

“Mijn ongemakkelijkste moment was met zekerheid een keer in de fitness. Het was mijn eerste of tweede week en ik mocht kijken hoe het er aan toe ging. Uiteindelijk had ik het wel gezien en was het tijd om de tafeltennistafel te testen. Een gedetineerde zei dat ik een tafel omhoog kon zetten om naar mezelf toe te slaan. Op school deed ik dit ook en het leek me een goed idee. De uitvoering was minder geslaagd. Dat systeem bleek niet in de tafel te zitten waardoor uiteindelijk alles omviel en iedereen in de fitnesszaal me uitlachte. Dit was gelijk een les voor mij om niet te altijd te geloven wat gedetineerden zeggen (lacht). Gelukkig werd ik direct geholpen door een sportfatik.”

 

Heb jij na het verhaal van Ernando ook interesse om stage te lopen in een van onze gevangenissen?

Laat het ons weten via onderstaand formulier:

http://www.derodeantraciet.be/faq-items/studenten/