Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beslisten we op 13 maart om met onmiddellijke ingang al onze activiteiten in de gevangenissen te annuleren. De impact op onze planning voor het voorjaar is enorm. Projecten waar al veel voorbereiding in was gekropen en waar we als team naar uitkeken, werden afgelast of uitgesteld. Gedetineerden bleven verstoken van een structureel groepsaanbod sport en cultuur. Vanop afstand en binnen de marges van de maatregelen, ontwikkelden we voor hen een alternatief aanbod. Intussen zijn we eind mei en kunnen we stilaan vooruitblikken naar een heropstart.

Zoals werd voorspeld  is een exit-strategie bijzonder moeilijk. Alle collega’s willen naar de gevangenissen, het ongeduld is groot. In overeenstemming met alle veiligheidsvoorschriften en in overeenstemming met alle actoren Hulp- en Dienstverlening en DG EPI doen we dit gefaseerd . Versoepelingen volgen elkaar week na week op, fase 1 is gelanceerd en omhelst het individuele aanbod. We hopen in fase 2 de sportactiviteiten begin juni in alle gevangenissen terug op de rails te krijgen.
Naar analogie van het tv-programma ‘Wat als’ stellen we ons de vraag: ‘Wat als we de coronapandemie opnieuw konden ‘aanpakken’? Het is duidelijk dat we er niet op waren voorbereid. Binnen de denkgroep Horizon van De Rode Antraciet buigen we ons over de ‘lessons learned’ en willen we daarmee alvast aan de slag.

Welk alternatief aanbod ontwikkelden we tijdens de crisis?

In een eerdere update kwam je al meer te weten over het alternatieve aanbod dat we ontwikkelden in de eerste fase van de crisis.

In de loop van april kwam daar nog een tekenwedstrijd bij rond het thema ‘handen’. In tijden van corona is dit immers erg actueel: handen wassen, geen handen geven, in de handen klappen voor de zorg…  Per deelnemende gevangenis bepaalt een jury drie winnaars. Onze volgers op Facebook kunnen mee stemmen voor de eindwinnaar.

Eind mei vierden moslims het einde van de Ramadan en het Suikerfeest. Omdat een echt moment van verbinding en samenzijn in de gevangenissen nog geen optie was, zochten we samen met onze partner VOEM naar een alternatief. We zorgden voor een mooie postkaart die gedetineerden met een persoonlijke wens aan familie, vrienden, kennissen of celgenoten konden geven.

Corona en de impact op onze activiteiten

Onze deelname aan een aantal grootschalige projecten, zoals ROSse Buurten en de World Choir Games, werd samen met de edities 2020 uitgesteld naar volgend jaar.  Het literaire project Trots, waarvoor in alle gevangenissen schrijf- en leesworkshops georganiseerd zouden worden, kan hopelijk dit najaar ingepland worden.

De organisatie van Behind the Scenes in de gevangenis van Merksplas, waarbij een gedetineerdenjury uit een reeks competitiefilms een winnaar kiest en vertegenwoordigt op het filmfestival MOOOV, kon niet doorgaan. Journaliste Arkasha Keysers, die de jury van gedetineerden elk jaar begeleidt, vertelt hier waarom ze dat zo jammer vindt.

Geen licht zonder schaduw, een tournee van interactief theater i.s.m. Pax Christi wordt later ingepland.

Onze jaarlijkse Dag van de Creatieve Ateliers stond gepland voor 9 mei.  Deze wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum.

Wat sportactiviteiten betreft, zullen er zeker tot en met 31 juli geen buitenploegen uitgenodigd worden om sportwedstrijden te spelen met gedetineerden. We herbekijken de situatie vanaf augustus met alle betrokkenen.