Belgodyssee-reportage in de gevangenis van Hoogstraten

Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds in samenwerking met VRT en RTBF, stuurt acht duo’s kandidaat-journalisten uit de verschillende gemeenschappen van België twee weken op pad om reportages en artikels te maken over een maatschappelijk relevant thema. Dit jaar was dat thema de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Dries Hiroux, student aan de KU Leuven, koos als uitgangspunt voor zijn reportage artikel 27 uit deze verklaring: het recht om vrijelijk deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap. Daarvoor trok hij naar de gevangenis van Hoogstraten. Want ook gedetineerden behouden het recht op cultuur. Dries bezocht er de gevangenisbibliotheek en het aquarel-atelier en sprak er met gedetineerden over wat cultuur voor hen betekent. Ze legden hem uit hoe lezen of schilderen hen helpt om mens te blijven, en dat dat niet alleen voor hen, maar voor de hele samenleving van groot belang is.

De radioreportage op Radio 1 kan je hier herbeluisteren, de online versie van de reportage in Metro kan je lezen op deze website.

Dries won de Belgodyssee-wedstrijd en wint een half jaar betaalde stage bij de VRT. Volgens ons het begin van een bloeiende journalistieke carrière.

Proficiat Dries!

2018-12-17T11:10:24+00:00