Van september 2018 tot juni 2019 gaf Maryline Thiry, studente creatieve therapie aan de Arteveldehogeschool in Gent, tekenlessen in de gevangenis van Leuven Centraal. Deze praktijkervaring als vrijwilliger voor De Rode Antraciet koppelde ze aan het schrijven van haar bachelorproef: ‘Kunst achter tralies, een zoektocht naar de meerwaarde van beeldend werken in de gevangenis.’

De bachelorproef onderzoekt de kracht van beeldend werken binnen de gevangenis en wat het binnen deze context kan bieden. Het eerste hoofdstuk gaat in op de huidige context van het gevangeniswezen, terwijl het tweede hoofdstuk zich op de praktijk richt: welke vormen kan beeldende therapie aannemen binnen de gevangenis of forensische psychiatrie?

Maryline over haar ervaring in de gevangenis:

“Waar taal tekort schiet, kan het beeldend werken zijn intrede doen. Het geeft mensen de kans om met gevoelens en emoties om te gaan die ze liever niet tonen. Het overstijgt de (soms uitzichtloze) situatie waarin gedetineerden zich bevinden en kan leiden tot het ontdekken van talenten en zelfontplooiing. Meer aandacht voor cultuur binnen de gevangenis is van belang wanneer we willen spreken over een zinvolle detentie.”

Lees de volledige bachelorproef via deze link.