Artistiek talent uit de gevangenis op Kunstroute Natura Inspiratus

Van 8 juni tot 27 september kan je een bezoek brengen aan Natura Inspiratus in de Plantentuin in Meise. De botanische tuin wordt omgevormd tot één grote exporuimte. De kunstroute is een initiatief van FedOS vzw in samenwerking met Plantentuin Meise en verschillende partnerorganisaties.

Ook een 25-tal werken van gedetineerden uit de gevangenissen van Brugge, Gent, Turnhout, Hasselt, St-Gillis en Hoogstraten worden getoond. Je vindt ze in het hart van de Plantentuin, in het Kasteel van Bouchout, onder de titel ‘Verborgen talent’. Vanop het dak van het kasteel kan je meteen genieten van een prachtig panoramisch zicht op het hele domein.

Steenmannetjes

Thomas, één van de deelnemers uit het keramiekatelier in de gevangenis van Gent vertelt over zijn collectie van beelden geïnspireerd door de wegwijzers voor bergwandelaars:

“De wegwijzers worden gebruikt aan de hand van stenen die op elkaar worden gestapeld worden om te tonen dat men nog steeds op de juiste weg zit. De wandelaars blijven zo op het rechte pad naar de top zoals de gedetineerde op weg wordt geholpen.

Dergelijke steenhopen worden ook in de Himalaya gebruikt. Ze worden met vlaggetjes versierd en hebben ook een religieuze betekenis zoals het woord religie herverbinden betekent in het Latijn. Zo wordt een gedetineerde met de maatschappij herverbonden omdat velen als sociaal verstotenen door het leven gaan. Daardoor is er een verbinding tussen gedetineerde en de zorgcel op weg naar verbetering van zijn of haar situatie.

Men kan op die manier alleen maar hopen om op het rechte pad te blijven en de volgende steenhoop tegen te komen om de vastgelegde route te volgen zonder te verdwalen.”

Verscheidenheid troef

De uitgestippelde kunstroute biedt een verscheidenheid aan kunstvormen: keramiek, schilderijen, gedichten, installaties, fotografie, luisterverhalen, landscape-art, … . Je ontdekt hoe elke kunstenaar zich heeft laten inspireren door het thema ‘natuur’. De kunstwerken zijn gemaakt door individuele kunstenaars 50+ én kunstenaars van verschillende sociaal-artistieke organisaties, waaronder Sjarabang vzw, Talent in Beweging en dus ook de Rode Antraciet. Deze fotogalerij op de website van FedOS geeft je alvast een voorproefje van het aanwezige talent.

Praktisch

Het parcours is al toegankelijk vanaf 8 juni, de officiële opening vindt plaats op 26 juni.
Je kan je e-ticket reserveren via de website van de Plantentuin Meise.

Download hier een voucher voor 50% korting op het standaardtarief.

Extra info

Brochure Natura Inspiratus

Flyer Natura Inspiratus

2020-06-29T12:28:55+00:00